Arbeidet med å sy sammen nye Molde kommune er godt i gang. I morgen, torsdag, møtes kommunestyrene som skal smelte sammen til ett kommunestyrestyre bestående av 59 representanter fra 1. januar 2020.

Mye må på plass

Svein Atle Roset er med i arbeidsgruppa som har ansvar for å foreslå politisk organisering og utvikling av demokratimodeller i nye Molde kommune. Han sier det er mange vedtak som må gjøres framover når det gjelder styringsstruktur.

– I intensjonsavtalen ligger det at det forutsettes et kommunestyre med to representanter per 1000 innbygger, begrenset oppad til 59 representanter. Kommunen skal styres etter formannskaps- modellen med kommunestyre, formannskap og ulike utvalg. Det opprettes tre hovedutvalg. Oppvekst og kultur, teknisk og plan og helse og omsorg. Formannskapet skal bestå av 13 medlemmer, hovedutvalgene av 11.

Kommunedelsutvalg

Nesset kommune har fått gjennomslag for å opprette et eget kommunedelsutvalg på sju personer. Utvalget skal evalueres etter den første kommunestyreperioden. Kommunedelsutvalget skal være høringsinstans for kommunestyret, og ha beslutningsmyndighet innenfor definerte økonomiske rammer. Utvalget skal blant annet ha styringen over kraftfondet i kommunen som har åtte millioner kroner i årlige inntekter. Fondet skal brukes til finansiering av nye tiltak som skal framme næringslivet og trygge bosettingen i Nesset. Kraftinntekter for øvrig og Nesset sin konsesjonskraft på 85,7 GWh går inn i den nye kommunen. Utvalget skal være kontaktledd mellom den kommunale forvaltningen og lokalmiljøet – og ivareta og framme forslag og innspill til utvikling av lokalmiljøet over for kommunens politiske organ.

– Er dere kommet så langt i samtalene at det begynner å bli klart hva som blir igjen av kommunale arbeidsplasser i Nesset?

– Det er noe vi skal se på framover. Skoler og barnehager skal bestå. Vi er opptatt av å ha et oppegående sørviskontor og Nav-kontor. Vi skal også videreføre ordningen med lokal legevakt til og med fredag. Når det gjelder framtidige kommunale arbeidsplasser i Nesset er det andre enn meg som har bedre oversikt over dette, sier Roset.

– For tidlig

Arne Sverre Dahl er ansatt som rådmann i den nye kommunen. Han har i dag tittelen som prosjektrådmann i arbeidet som pågår for å få ting på plass. Dahl sier de ikke er kommet så langt i prosessen at de kan si noe om hvilke funksjoner som skal være igjen i Nesset og i Midsund.

– Den nye ledergruppa skal være plass innen sommerferien. Det er for tidlig å være konkret på hvor ulike funksjoner skal plasseres, sier Dahl.

Sissel Ebbesen Bugge er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Nesset. Hun mener omstillingsplanen som seinere skal vedtas i fellesnemnda ser bra ut for Nesset.

– Det står i intensjonsavtalen at det skal være folk på kommunehuset også etter at den nye kommunen er på lufta. Vi ser muligheter og kommer til å stå for å få til et bra resultat, sier Ebbesen Bugge.

Nesset Kraft

I Nesset Kraft er det også stor spenning knyttet til hva som blir igjen av arbeidsplasser når nye Molde kommune er på lufta. Da vil den nye kommunen bli eier av kraftverket.

– Vi har drøftet dette i styret og er klar på at vi kommer til å gjøre det vi kan for å opprettholde flest mulig arbeidsplasser i Nesset. Vi har hatt et møte med Istad Kraft og ønsker å komme i videre posisjon for drøftinger. Der skal vi se på mulighetene vi har for å beholde arbeidsplasser i Eidsvåg. Det kan være at det blir sett på nye forretningsområder og at disse kan legges til Eidsvåg, sier styreleder Ola Krogstad.

For innbyggerne i Nesset kan en sammensmelting av Nesset Kraft og Istad føre til en utjevning av nettleia. I Nesset er nettleia i dag 15–20 øre per kilowattime høgere enn i Istad.

lanen

Sigmund Tjelle