Selskapet søker nå etter motaksleder, miljøterapeuter, miljøarbeidere og assistenter i Sunndal. Personer med erfaring fra politiet, vaktselskap, asylmottak og personer med innvandrerbakgrunn oppfordres til å søke.

Det er UDI som har utlyst anbudskonkurransen om drift av forsterka mottak for asylsøkere i Norge.

I konkurransen går det fram at særskilt bo- og omsorgsløsning er et tilbud for beboere som ikke kan ivaretas i et ordinært mottak på grunn av truende og/eller voldelig atferd. Dette gjelder som hovedregel beboere som er vurdert av UDI til å utgjøre en trussel for sine omgivelser.

Hovedmålsetningen med oppholdet på en særskilt bo- og omsorgsløsning er å stabilisere den enkelte for å forhindre ny utagering/voldsepisoder, gjennom blant annet anvendte miljøterapeutiske prinsipper. I mange tilfeller vil det også være en målsetting å sikre at personen får oppfølging og/eller utredning av helsevesenet. Oppholdet skal avsluttes når beboeren er i stand til å benytte seg av UDIs ordinære mottakstilbud, tilbud på mottak med tilrettelagt avdeling, bosettes i en kommune eller returneres til hjemlandet.

Tjenesten omfatter 23 plasser hvorav 15 er faste plasser og 8 er stykkprisplasser. I tillegg omfattes opsjon på ytterligere 5 faste plasser. Driftsavtalen skal ha en varighet på tre år, med mulighet for å utløse opsjon to ganger av ett år.

Ønsket ikke å levere anbud

Sunndal kommune ble kjent med UDI-utlysningen før jul, men i samråd med gruppelederne i kommunestyret ble det bestemt at kommunen ikke ønsket å levere anbud. Nå har Driva Drift AS, et selskap under stiftelse, levert inn et anbud på drift i Sunndal asylsøkermottaks lokaler i Tredalsvegen.

I møtet i økonomi- og planutvalget tirsdag orienterte leder for innvandrertjenesten i Sunndal, Bente Mosbakk, om at slike særskilte mottak er en mellomting mellom mottak og psykiatrisk institusjon. Ordfører Ståle Refstie har i samtale med UDI fått opplyst at det for beboerne ved dette mottaket vil være mindre behov for undervisning, men desto mer behov for helsetjenester.

Med forbehold om at Driva Drift vinner anbudskonkurransen vil oppstart være 22. mars, går det fram i stillingsutlysningen.

Inviterer Driva Drift til møte

Under debatten foreslo Ståle Refstie følgende protokollering, som økonomi- og planutvalget sluttet seg til:

«Økonomi- og planutvalget har drøftet saken om anbud på drift av forsterka mottak for truende og voldelige asylsøkere i Sunndal. Utvalget etterspør mer informasjon og inviterer derfor UDI og Driva Drift til kommunestyremøtet 14.02.2018 for å presentere saken.»

- Jeg mener at dette vil vi ikke ha i Sunndal. Vi har gjennom mange år bygd opp et godt renomé i Sunndal blant innbyggerne. Dette prosjektet/tiltaket kan rive ned alt vi har bygd opp, skriver Stig Rune Andreassen (Frp) i et leserinnlegg.