Akklimatisering i den bulgarske høyden skal gi suksess – og medaljer – for det norske laget under ski-o EM.

- Jeg har vært en del i høyden i løpet av karrieren – og jeg har god erfaring med det. Etter tre treningsdager her oppe i Belmeken responderer kroppen som forventet, sier Lars Moholdt fra omtrent 2.000 meter over havet i Bulgaria.

Den norske ski-o nestoren legger til at han støtter seg til gamle treningsnotater for å få bekreftet sine antakelser i jakten på toppform mot EM som innledes førstkommende lørdag.

Og da er oppskriften fra to år tilbake – under EM i Obertilliach i Østerrike – som endte med Moholdt «show», da han hentet hjem samtlige gull individuelt – tre i tallet – og var mesterskapets store frontfigur fin å støtte seg til:

- Alt klaffet under det mesterskapet. Form, føre og terreng. Men generelt har jeg hatt god uttelling under EM.

- Jeg tror også årets mesterskap vil passe meg bra. Det blir bratt – med noen åpne litt slakere områder – og løyper som sannsynligvis vil ha veivalg blandet med partier hvor løypenettet er tettere.

I fjor ble det ett EM-gull på VM-vinneren fra 3 år tilbake, og lista er ikke senket foran årets mesterskap, selv om en snakker om det som i idrettslitteraturen gjerne kalles den «skumle» mellomhøyden:

- Konkurranser i høyden har alltid passet meg bra. Og målet er å kjempe om seier hver gang jeg stiller til start.

- Jeg går for medaljer. Det er ingen grunn til å legge skjul på det.

I en problemløst tilværelse på «precamp» med det norske laget i strålende vær og perfekte forhold, er det likevel noe nytt og uvant for veteranen i det norske laget.

Lang tid borte fra sin førstefødte – som er igjen hjemme hos samboer Tilla i Finland – kan føre til at tankene vandrer mot 1.000 sjøer og barnelatter, for karen fra Rindal.

- Jeg blir litt lenge borte fra min sønn nå. Men da er det godt å vite at de støtter meg i min ski-o satsing. Og vi holder kontakten med videosamtaler hver dag.

- Det kan også være greit å ha noe annet enn bare ski-o å tenke på.

Perfeksjonisten – som gikk inn til sitt 10. NM-gull på langdistanse for en drøy uke tilbake – understreker likevel at fokus skal være på plass når konkurransene drar i gang:

- Det skal ikke by på noe problem. Under mesterskap pleier jeg ikke være upreget sosial, sier Moholdt med glimt i øyet.

Han kjenner seg selv og vet hva som gjelder.

Nå handler det om å optimalisere frem mot EM-starten:

- Vi nyter dagene i finværet og gleder oss til det som kommer. Jeg skal ha en terskeløkt –under det bulgarske mesterskapet – og en hardøkt til, da skal jeg være der jeg ønsker fysisk.

Hva skal til for at du er fornøyd med EM?

- Jeg må ha med meg en medalje hjem, sier Moholdt kjapt og fortsetter:

- Jeg har vunnet alle distanser internasjonalt tidligere, og satser på verdenscupen sammenlagt. Dermed gjelder det å være med fra start.

Og mesterskapet starter altså lørdag med sprint.

Deretter går det slag i slag med 5 konkurranser på 6 dager, før det hele avsluttes med stafett torsdag 8. februar.

Program for mesterskapet:

Lørdag 3. februar – sprint

Søndag 4. februar – sprintstafett

Mandag 5. februar – langdistanse

Onsdag 7. februar – mellomdistanse

Torsdag 8. februar - stafett