DNT søker i samarbeid med Norsk Folkemuseum to skriverføre, friluftsintresserte personer til å være vandrende reportere i den norske fjellheimen. Oppdraget er å intervjue ungdom på tur for å få deres historier om hva friluftsliv og hytteliv betyr for dem.

Dette er noe DNT gjør som et ledd i sitt 150 årsjubileum. DNT har inngått et samarbeid med Norsk Folkemuseum om å dokumentere norsk hytte- og friluftsliv fra 1868 og frem til i dag, samt hvilken rolle DNT har hatt i denne historien.

Partene vil også formidle historier fra dagens vandrere, spesielt blant unge. Historiene som samles inn publiseres på minner.no, museumssektorens nye fellesportal for dokumentasjonsdugnad, samt presenteres i DNT ungs sosiale medier.

– Vi mener denne sommerjobben må være midt i blinken for eksempel for journaliststudenter. Vi vet det er mange som både er dyktige på å fortelle de gode historiene, og som elsker å gå i fjellet, så denne kombinasjonen er uslåelig. Samtidig bidrar fjellreporterne til å dokumentere en viktig del av vår kulturarv, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.

DNT sier jobben varer i fire uker i juli og august og starter med opplæring i etnografisk intervjuarbeid og forberedelser med DNT og Folkemuseet i Oslo, før to og en halv uke med intervjuer i populære fjellområder, inkludert jevnlige oppdatering i sosiale medier.

- Til slutt kommer en uke med etterarbeid, der foto, film og tekst skal legges inn i Folkemuseets arkiv. Det kan også være aktuelt å publisere noe av stoffet i DNTs medlemsblad Fjell og Vidde, sier Reiten.