Fotograf Mari Næss Bolme. Mange kjenner allerede navnet, og det er stadig flere som kontakter henne når bursdag, konfirmasjon, bryllup – eller andre merkedager skal foreviges. Kundemassen vokser. Og kundene er fornøyde og bestiller gjerne nye oppdrag og anbefaler henne til andre.

Mari er en nyutdannet fotograf, og sjøl om svennebrevet er forholdsvis ferskt, har hun alltid likt å fotografere. En titt på facebooksiden hennes vitner om en kreativ og flink fotograf som evner å fange øyeblikket. Vi besøker henne i Rindal, der hun bor sammen med samboer Håkon.

– Jeg husker godt mitt første speilreflekskamera. Det var et Nikon-kamera som jeg fikk av mamma og pappa jula 2009, så det var da det egentlig startet. Den gang tok jeg bilder av alt mulig. Men jeg visste at jeg skulle bli fotograf allerede da jeg gikk på ungdomsskolen, smiler hun.

Siden den gang har det gått slag i slag. Etter ungdomsskolen gikk hun to år på medier og kommunikasjon i Tingvoll, før det ble to år som lærling hos fotograf Nathan W. Lediard.

– Dette var en interessant tid der jeg lærte noe nytt hver eneste dag. Men det gjør jeg fortsatt da, det er alltid noe nytt å lære, sier hun. Eksempelvis om lyssetting.

– Jeg tenker hele tida på lyssettingen, hvordan lyset treffer personen og ansiktet til den jeg tar bilde av. Sola som er nå om vinteren er fin, jeg liker veldig godt å ha sollys i bildene mine, forteller hun.

I juli 2016 fikk Mari endelig fagbrevet sitt. Så da startet hun et eget enkeltmannsforetak og er nå en liten men voksende bedrift. Hun er med andre ord godt i gang med å realisere og leve ut denne drømmen som hun har hatt siden ungdomsskolen.

– Å fange de rette øyeblikkene og forevige dem gjennom et kamera er rett og slett magisk, synes hun.

En av de gjeveste utmerkelsene hun så langt har oppnådd som fotograf var i 2015, da et av bildene hennes ble kåret til årets bryllupsfoto i Møre og Romsdal fotograflaugs årlige konkurranse.

– Dette var mens jeg var lærling, og da slo jeg faktsisk sjefen sjøl (Lediard, journ.anm.), smiler hun.

Så det store spørsmålet; Canon eller Nikon?

– Canon! Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg liker rett og slett Canon bedre enn Nikon.

Kameraet hun nå bruker er et fullformatkamera; et helt nytt Canon EOS 5D Mark IV. De ulike linsene er heller ikke billige.

– Jeg brukte et Canon 5D Mark III tidligere, så dette er etterfølgeren da. Jeg har investert en del i utstyr de siste åra, forteller hun.

Aller best liker hun å ta bilder av mennesker.

– Jeg gjør alt, både bryllup, unger, konfirmanter, familiebilder og så videre. Og så har jeg hatt en del oppdrag for bedrifter.

Det har vært mest lokale oppdrag i Surnadal og Rindal tidligere, men ballen har begynt å rulle, så nå kommer det bookinger både fra Trondheim, Molde, Kristiansund, Sunndal, Orkanger og andre steder.

– Det synes jeg er veldig positivt og artig. Oppdragsmengden har vært over all forventning egentlig, nå har jeg bookinger helt fram til september/oktober.

Nå er det snart konfirmanttid, og der har hun fortsatt litt ledig kapasitet, og i sommer blir det mange bryllup på henne. Ett av hennes mest populære tilbud er noe hun kaller "Barnas dyreverden", da tar hun bilder av barn sammen med husets kjæledyr, det være seg hunder, hester eller andre dyr.

I et års tid har Mari også jobbet deltid på Rema 1000, der hun er tilkallingshjelp. Hun har mange seinvakter, og da går dagene med til fotografering eller redigering.

– Det passer bra, det er helst på dagtid det er best å ta bilder med tanke på lyset. Og hvis jeg har helgevakter på Rema som kolliderer med for eksempel bryllupsfotografering, så er sjefene fleksible slik at jeg får fri, forteller hun.

Og de fleste helger går med til fotoarbeid. Drømmen og målet er å leve kun av fotograferingen i framtida.

– Ja, jeg skal klare å leve av dette en dag. Det er det som er drivkrafta.

Per i dag har hun ikke eget studio, men har planer om det på sikt.

– Jeg drømmer om eget studio, men for det første må jeg finne et egnet lokale, og så er det noe med det å opparbeide seg et navn først. Men skulle det dukke opp et lokale som frister så kan det hende jeg slår til, smiler hun. Men hun synes likevel det fungerer veldig bra som det er i dag også.

– Nå tar jeg med alt nødvendig utstyr hjem til folk når jeg har oppdrag, slik at det blir nærmest som et lite studio der da, forteller hun.

Så tar det bare en liten uke før kundene mottar prøvebildene på e-post.

– Da lager jeg gjerne forslag til takkekort og liknende også, og tilpasser dette etter kundenes ønsker hvis de vil endre på noe.

Mari setter stor pris på at så mange bruker henne og oppfordrer alle som ønsker bilde av seg sjøl, barna, eller andre ting om å ta kontakt for å avtale noe. Hun er fleksibel og strekker seg langt for at kunden skal bli fornøyd.

– Jeg er rimelig på pris og jeg tar absolutt alle oppdrag, det er ingenting som er for dumt, smiler hun.

Og hun tar gjerne oppdrag rundt hele landet. Markedsføringskanalen er Facebook, det er helst der kundene tar kontakt.

– Facebook er gull verdt, jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten, sier hun.

Stadig oftere ser vi bursdags –, bryllups – og konfirmasjons –, og andre bilder som er signert Fotograf Mari Næss Bolme. Drømmen er definitivt i ferd med å bli til virkelighet.