– Oooooo-ooooo!

Vi er i Hov kirke, det er søndag ettermiddag. Rundt femti korsangere fra lokale kor er samlet. Foran dem står en mann som både har vært omtalt som en trollmann og en magiker, en legende. Per Oddvar Hildre, eller Prots, som han er kjent som i kormiljøet. Han gestikulerer engasjert.

– Få høre, hvis alle nynner. Bass og tenor. På "dei sulla meg", byr han.

Det er "Den fyrste song" korene jobber med. En salme som er kjent og kjær for mange. De går inn i de enkelte partiene, synger seg gjennom dem, ord for ord, tone for tone. Plukker den fra hverandre for å bygge den opp på nytt.

– Så synger vi bare på ro-ro-ro-ro-ro, sier Hildre, og sangerne følger på.

Det er et og et halvt år siden Øksendal songlag først tok kontakt med Prots for å høre om han kunne komme til Sunndal. For å holde seminar. Det tok sin tid. Hildre er en ettertraktet mann. Han reiser land og strand rundt for å dele av sin magi. Skjønt; magi?

– Magien består vel mest i det å terpe og terpe og terpe og terpe og terpe, smiler han når Driva spør, i en liten pause.

Legger til at mye handler om at korister og sangere skal lære hvor lønnsomt det er, hvor mye de får igjen, av å klare å konsentrere seg, greie å holde fokus.

– Det er det ene. Det andre er at de skal oppdage sitt skjulte potensial som sangere.

– Er det mye skjult potensial?

– Å ja. Du vet, det er et ordtak som sier at du ikke kan lære ei gammel merr å knegge. Det er bare tull. Det tar bare litt lengre tid.

De har holdt på siden fredag ettermiddag, sangerne fra Øksendal Songlag, Sunndalskoret, Jazzåkoret, Dalen Mannskor og Wok. Sunget seg gjennom hele helga, så å si. Men de har mer å gi. Nå er de i innspurten, det er bare timer igjen til konserten som skal avslutte helga.

– Det har vært en opplevelse, sier Bjørn Stomsvik fra Dalen.

– Han er en kapasitet av en annen verden, legger han til, og nikker mot magikeren. Nevner de små "triksene" han kan, de små grepene han gjør, som er med på å lokke skjulte kvaliteter ut av hver enkelt. Det skaper en ny helhet, gir korene et løft.

– Det er veldig inspirerende, og givende å møtes på denne måten, sier Arne Magne Johannesen, som er leder i Øksendal Songlag. Han framholder at seminaret gir mye lærdom. Om sangteknikk, om hvordan den gode korlyden skapes. Om balansen – som sangerne skaper sammen. Sangglede – og humor – er det også mye av. Fra tid til annen bryter det ut lattersalver blant deltakerne.

– Dette er også en måte å bygge relasjoner på, for korene. Det betyr noe for samholdet å ha ei slik helg sammen, sier Johannesen.

– Vi har hatt det veldig fint i helga, understreker han. Selve seminaret foregikk i Øksendal samfunnshus.

Pausen er over. Hildre peker på Lone Eines, spør om hun kan være solist på salmen under konserten som avslutter seminaret, seinere denne søndagskvelden. Hun nikker. Går til mikrofonen, synger så fint og reint og klokkeklart som kanskje bare Lone kan. Så kommer korene inn.

– Det er fint!, sier magikeren. Og fint er det. Vakkert. Tårer i øynene-vakkert. De hører det sjøl også. At noe har skjedd. Noe magisk.

– Dette her blir bra!, fastslår Hildre.

Driva var ikke til stede under konserten i Hov kirke. Imidlertid meldes det om kjempestemning blant publikum og sangere, og ei trekvart full kirke.