Torsdag presenterte Rindal kommune og Rindal Næringsforum sin kandidat til kåringen av Årets bedrift i Møre og Romsdal – nemlig Rindalshytter.

Næringskonsulent ved Rindal kommune, Grete Elshaug, understreker at bedriftens politikk med å ta vare på tradisjonene samtidig som de tenker nytt er viktig del av bakgrunnen for nominasjonen.

Rindalshytter har gått en ny retning med arkitekttegna hytter med produktene Småhus og Lysthus som har blitt lagt merke til – og foretrukket av kundene.

Til og med arkitektene sjøl kjøper disse hyttene.

Foretrekker nye hyttemodeller

Daglig leder Per Ivar Hyldbakk regner med at de har solgt rundt 200 Lysthus så langt – og de nyere hyttemodellene har helt klart gått forbi de tradisjonelle tømmerhyttene i popularitet.

Noe av konseptet har vært å bygge hytter med store vinduer med tanke på å ta naturen inn, mens det tidligere var hytter i laftet tømmer med småruta glas som gjaldt.

Og i april i fjor gjorde Rindalshytter et grep som også har vakt internasjonal oppsikt, de inngikk samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta om hyttemodellen Gapahuk.

Dette er første gang Snøhetta inngår slikt samarbeid om en hyttemodell for generell produksjon.

På spørsmål fra leder i Rindal Næringsforum, Ole Solvik, forteller Hyldbakk at ideen om å rette en forespørsel til Snøhetta kom ganske tilfeldig.

– Vi kom fram til at vi var ganske så på linje med sammenfallende verdigrunnlag, noe som gjorde at Snøhetta ønsket å inngå dette samarbeidet med oss, sier Hyldbakk.

Åpner dører ut i verden

I alle fall har det unike samarbeidet vakt interesse internasjonalt med henvendelser fra USA, Frankrike, Sveits, Portugal, Irland, Sør-Afrika, England, Australia og New Zealand – lenger unna går det vel ikke an å komme.

Grete Elshaug trekker også fram den eventyrlige veksten som har vært i bedriften de seinere åra – med en omsetningsøkning fra 32 millioner i 2015 til 80 millioner i 2017 – samt en dobling av arbeidsstokken fra 17 til 34 i løpet av disse to åra.

Hyldbakk understreker også viktigheten av lokale samarbeidspartnere. Alt av utvendig panel kommer fra Talgø ved Møre-Tre – dessuten laftetømmer og andre produkter fra Solem Sag og Bøfjorden Sag, samt utstrakt samarbeid med Kvatro.

Dermed kommer også kvaliteten til Nordmørsfurua i fokus, og Hyldbakk synes det er gledelig at egenaktivitet hos skogeierne er i vekst når det gjelder å levere furutømmer til laft.

Krav om høy kompetanse

Mange bedrifter i Distrikts-Norge finner det krevende å skaffe kompetent arbeidskraft, noe Rindalshytter jobber godt med.

– Vi tror vi ses på som en attraktiv arbeidsplass, blant annet for ingeniører og arkitekter som her kommer tettere på produktet enn i andre bransjer, sier Hyldbakk.

Når det er sagt, har Rindalshytter forholdsvis stor administrasjon, og ikke så mange snekkerlag i egen ansettelse.

Til gjengjeld leier de inn dobbelt så mange håndverkere, og Hyldbakk påpeker at kundene til Rindalshytter stiller store krav til kvalitet.

Kjekt å bli lagt merke til

For øvrig har bedriften investert i en ny saglinje som gir nærmest ubegrenset kapasitet.

– For oss er det veldig kjekt å bli nominert, og vi føler at det vi gjør blir lagt merke til i lokalsamfunnet, sier Hyldbakk.

Ordfører Ola Heggem framhever også viktigheten av å framsnakke hverandre i mindre lokalsamfunn.

– Vi er litt for dårlige på å løfte hverandre fram i lyset, og jeg synes at kommunen og næringsforumet her har levert en god søknad for en veldig verdig kandidat, sier han.