Okba Almohammad var rektor ved en barneskole i Syria, før krigshandlingene ble så faretruende at han og familien måtte flykte. Fra scena under lørdagens internasjonale dag i Nesset uttrykte en stor takk til kommunen de nå har bosatt seg i.

- Takk for varm velkomst! Vi er mange samlet fra forskjellige land med forskjellige kulturer og religioner her i dag.  Vi har plikt til å respektere andres livssyn, kultur og religion. I Eidsvåg har vi truffet mange hyggelige mennesker som har hjulpet oss med å bli integrert i samfunnet, å bli kjent med norsk kultur og veilede oss videre i livet, sa Okba.

Han mener innvandrerne har mye å være takknemlig for.

– Noen av dere jobber hardt med å lære oss norsk språk for slik å gjøre det lettere å kunne kommunisere og for å være en del av samfunnet. Dere som er lærere er et lys som brenner og lyser opp vår framtid. Takk til lærerne på Eidsvåg barne- og ungdomsskole som har tatt imot våre barn med varmt og åpent hjerte. Vi har ikke nok ord til å takke dere for den store innsatsen. En stor takk til alle ansatte i Nesset kommune som støtter oss på mange måter ved å gi oss sjansen på å være i praksis og med å støtte oss økonomisk og med å lære oss nye rutiner og system. Jeg håper at vi en dag kan gi litt tilbake som takk!

Til Driva sier Okba: – Dette mener jeg av hjertet. Vi er veldig glade for den varme velkomsten vi har fått her i kommunen.

Stort mangfold

Det var litt av en festdag Nesset frivilligsentral og aktører fra andre etater i kommunen inviterte til. Programmet startet i hovedsalen før alle ble invitert ned i matsalen der duften av de mange ulike matretter møtte folk allerede i trappa. Blidspente representantene fra de ulike landene serverte mat til alle som var til stede. Det kom etter hvert bra med folk sjøl om arrangementet konkurrerte tidsmessig med hopprennet i stor bakke i OL. I matsalen var det knapt plass til flere.

Lena Vassli (16) ledet programmet på elegant vis. Hun introduserte de som underholdt, og viste til at arrangørene gledet seg til å vise fram det store mangfoldet dagens Nesset kan by på. Det er folk fra over 30 nasjoner bosatt i kommunen. 15 nasjoner var representert med velsmakende og spennende matretter Her var det i tillegg både dans og musikk som inneholdt alt fra afrikanske trommer til "Moskvanetter" framført med sang og pianospill av russiske Marina Gijesa.

Lynn og Per Magne Brakstad fikk med seg unge og voksne fra Syria til å synge "Tenn et lys". Jenter fra Syria holdt danseoppvisning. Marit Elisabet Svensli samlet alle ungene som var til steder med et eventyr som var basert på historien om pannekaka som til slutt havnet i grisekjeften. Nå handlet det om bollen som til slutt havnet i magen til reven.

Sterke bilder

Syria er et utbombet og herjet land etter mange år med borgerkrig. Det ble vist bilder fra flotte bygninger og byer slik de så ut før bombene kom. Bildene som var tatt fra de samme stedene i ettertid fortalte i klartekst hvorfor folk fra Syria er blitt tvunget fra å komme seg vekk fra det krigsherjete landet.

Daglig leder Frank Stenløs i Nesset frivilligsentral er godt fornøyd med besøket og arrangementet.

-Et flott arrangement der vi fikk vist fram mangfoldet, sier Stenløs.