– Jeg er veldig glad for støtten jeg føler når jeg møter folk både her i Surnadal og ellers. Det varmer, sa Trond Giske da han besøkte partivenner i Surnadal tirsdag kveld.

Det var Surnadal Arbeiderparti som hadde invitert den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet til lokallagets medlemsmøte i Surnadal. Ordfører Lilly Gunn Nyheim understreket før Giske slapp til med sitt politiske foredrag at det er et samstemt styre som står bak den hjertelige invitasjonen.

– Vi er glad for at du kunne komme, sa Nyheim.

Møtet i Surnadal var Giskes første utenom Trøndelag etter at han friskmeldte seg for et par uker siden. Stortingsrepresentanten kvitterte for invitasjonen med å si at han gjerne påtar seg rollen som stortingsrepresentant også for Nordmøre.

– Jeg har mange venner her. Det viktige framover blir å sikre at vi tar mange ordførerposisjoner under neste kommunevalg.

Enormt mediefokus

Mediefokuset har vært voldsomt mot Giske som en følge av flere varslingssaker mot ham. Han har vært anklaget for brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Resultatet av partiets gjennomgang av sakene ble at Giske sa fra seg nestledervervet i partiet og ble fratatt det viktige vervet som finanspolitisk talsmann. Han mistet også plassen i partiets sentralstyre ut inneværende periode.

Vel 40 tilhørere samlet seg i kantina stua på sjukeheimen i Surnadal. Det var ifølge Lilly Gunn Nyheim omtrent det doble av hva det bruker å være på et medlemsnøte.

Giske viste til den vanskelige tida han og partiet har vært gjennom. Han sa at når de negative sakene florerer i media, er det også medlemmene i partiet som rammes. Han gikk langt i å beklage sin egen rolle i denne situasjonen.

– Nå er det viktig at vi samler partiet og konsentrerer oss om å drive politikk igjen og slik gjenvinne mange ordførerposisjoner på Nordmøre.

I en prat med lokalpressa i etterkant av foredraget ga Giske uttrykk for at det er godt å jobbe med politikk igjen. Han la ikke skjul på at han vært gjennom en tøff tid.

– Skal klare det

I det politiske foredraget var Giske i sitt gamle jeg. Han kom inn på valgnederlaget, men viste til at det ikke bare er i Norge sosialdemokratiet sliter. Situasjonen er den samme - om ikke verre - i mange andre europeiske land.

– Det er ingen selvfølge at vi skal komme tilbake, men vi skal klare det. Jeg mener vi kan lage en politikk som vil føre velgerne tilbake til oss. Men vi må lytte og lære. Vi må være tydelig og ta hele landet i bruk. Vi må lede an i distriktspolitikken og bli klarere på det vi står for. Det var ikke velgerne det var noe feil med ved stortingsvalget. Det var vi i partiet som ikke var tydelige nok. Nordmenn ønsker rettferdig fordeling og en god velferdsstat, sa Giske.

- Må forsvare fellesskolen

Han brukte mye tid på å understreke hvor viktig det er å ha en skole der flest mulig fullfører hele skoleløpet. I dag faller en av fire ut av skolen før de er ferdige.

– Fellesskolen er vårt stolteste byggverk. Den skal vi forsvare så lenge det går pust gjennom oss.

Giske pekte videre på arbeid til alle i en ny tid som det er svært viktig å lykkes med. Han mener alle som går yrkesfag må få muligheten til å fullføre som lærlinger.

– En god distriktspolitikk handler om arbeidsplasser. Vi må også si klart nei til salg av Norge slik vi ser eksempler på i dag.

Det var lagt inn en pause i etterkant av Giskes foredrag. Etter pausen var det lagt opp til politiske diskusjoner. Da ble pressa ønsket vel heim av ordføreren. Partiet fryktet det ville legge bånd på de frammøtte dersom pressa var til stede under den seansen.