Det var i september i fjor mannen i 30-åra, som er utenlandsk statsborger, men bosatt på Sunndalsøra, ble dømt til fengsel i 30 dager. Han ble også dømt til å betale en bot på 50.000 kroner, og mistet førerkortet for to og et halvt år. Imidlertid anket han bevisbedømmelsen.

Ankeforhandlingen ble holdt 30. januar. Fem vitner ble avhørt.

Sjåføren reagerte

En sein onsdagskveld i mai 2016 kjørte mannen bilen sin til et hus hvor tre av arbeidskollegaene hans bor. Han stoppet bilen brått og parkerte på skrå i gata foran en drosjebil som sto parkert på stedet. Deretter løp han inn i bolighuset. Drosjen hadde nettopp ankommet, etter at det var bestilt et kjøreoppdrag fra adressen.

På grunn av måten mannen kjørte og parkerte bilen på, fikk drosjesjåføren mistanke om at føreren var alkoholpåvirket. Han kontaktet politiet. Etter noen minutter kom mannen og arbeidskollegaene hans ut av huset. Mannen gikk inn i bilen sin, startet motoren og flyttet bilen fra gata og parkerte litt innpå fortauet. Etter hvert satte alle fire seg inn i drosjen, som kjørte dem ned til sentrum. Drosjesjåføren fikk inntrykk av at mannen var alkoholpåvirket.

Sjåføren ringte på nytt til politiet og opplyste hvor de hadde kjørt. En politipatrulje kom til stedet rundt ti minutter seinere, og mannen ble pågrepet, mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Han ble også tatt med til blodprøvetaking. Den viste at mannen hadde 1,92 i promille.

– Ikke mulig

Mannen forklarte imidlertid at han hadde kjørt bilen til adressen tidligere på kvelden for å besøke kollegaene. De bestilte seinere en drosje. Da han var i ferd med å flytte bilen sin, kom drosjen til stedet. Han forklarte at han etter at bilen var flyttet, fant fram ei vodkaflaske han hadde i bilen. Han benektet at han hadde drukket før han flyttet bilen. Han forklarte at han også drakk av flasken mens han var i sentrum, før politipatruljen ankom.

Verken tingretten eller lagmannsretten festet lit til denne forklaringen. Blant annet la de vekt på den høye promillen mannen hadde da han ble pågrepet kort tid etterpå.

– Det er ikke mulig at han i løpet av den korte tiden kunne ha drukket så mye etter kjøringen at han på den måten ville ha fått så stor alkoholkonsentrasjon i blodet som blodprøvene viser.

Imidlertid kunne retten ikke se bort fra at mannen drakk litt fra ei vodkaflaske etter at han hadde flyttet bilen.

Minst 1,3

– Med utgangspunkt i at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, finner lagmannsretten det bevist at han hadde en blodalkoholkonsentrasjon på minst 1,3 promille under kjøringen, heter det i dommen.

Videre pekes det på at kjøringen skjedde på et beferdet sted i ei gate med bolighus.

– Men det var liten trafikk og det forelå ingen særskilte forhold ved trafikken som innebar spesielle faremomenter. Det er imidlertid noe skjerpende at kjøringen var påfallende uvøren.

I formildende retning ble det lagt noe vekt på at det har gått ett år og åtte måneder siden forholdet fant sted.

Mannen ble dømt til fengsel i 21 dager. Han må også betale en bot på en og en halv ganger bruttoinntekten sin. Boten blir dermed 50.000 kroner. Han fradømmes også retten til å kjøre bil for en periode på ett år og fem måneder.