199 boliger brant ned på gårder rundt om i Norge i 2017. Aldri før har tallet vært så høgt. Det er i fylkene Buskerud, Hedemark, Møre og Romsdal, Rogaland og Sogn og Fjordane økningen er størst. I Møre og Romsdal brant det 14 boliger i fjor, en dobling fra året før og en tredobling fra 2012, da det bare brant tre bolighus. Landbrukets brannvernkomite kan ikke gi noe godt svar på hvorfor utviklingen er så negativ.

- Det kan nok skyldes flere årsaker. Overbelastning i elnettet, komfyr og fyringsbranner, sier styreleder Pål-Arne Oulie i Landbrukets brannvernkomité.

Han ser med bekymring på på den store økningen i antall boligbranner i landbruket. Statistikken viser det har aldri før vært utbetalt mer i erstatning etter boligbranner i landbruket enn i 2017. Erstatningen til boligbranner overgår den til branner i driftsbygninger. Det blei betalt ut totalt vel 215 millioner kroner i erstatning etter boligbranner 27,7 millioner mer enn til driftsbygninger.

- Kampanjen med varmesøkende kamera i fjøs har tydelig virket, nå håper vi bøndene bruker kameraet også i hjemmet sitt, sier Oulie.

Det er vesentlig for alle å kunne føle seg trygge i egen heim. Så også for bønder. Derfor håper brannvernkommiteen bøndene bruker termografikameraet også i huset når kontrolløren kommer på tunet. For å få bukt med det høge antallet branner i driftsbygninger som toppet seg i 2014 med 247 branner gikk brannvesen, bondelag og forsikringselskap sammen om en kampanje for å få brannene ned. I 2017 var det nede i 137 branner, det laveste noen gang.

- Kampanjen og fokuset på sikkerhet i driftsbygninger har virket

Kan få tilskudd

2500 bønder har gjennomført el- og brannsikring i driftsbygninger siden da, og mange av dem har motatt en støtte på 5000 kroner for å bruke varmekameraet. Brannvernkommiteen fortsetter å gi støtte ut 2018 og sansynligvis også ut 2019 i håp om å redusere antallet branner ytterligere.

- Da er håpet bøndene bruker kameraet også i boliger, sier Oulie.

- Monter komfyrvakt

Sjøl om det ikke var noen gårdsbranner i surnadal og Rindal i fjor, er brannsjef Tor Arne Moen bekymret for utviklingen med boligbranner. I tillegg til de årsaker Oulie lister opp er Tor Arne Moen overbevist om at antallet boligbranner i landbruket nær kan halveres om alle som ikke har det monterer komfyrvakt. Den kutter strømmen til komfyren om du glkemmer å slå den av.

- Halvparten av norske branner starter på komfyren. Alle som ikke har det bør ettermontere komfyrvakt, det er en billig forsikring, sier Moen.

BOLIG - ANTALL BRANNER

2012 2013 2014 2015 2016 2017

76    135   121  100   167  199

Tall, Landbrukets brannvernkommite