Livet består av både lyse og mørke dager. Belastninger kan påvirke livskvaliteten og helsa vår. Hva som oppleves som en belastning er individuelt, men kan betegnes som en ubalanse mellom det man makter og det som oppleves som hverdagens krav. En opplevelse av manglende kontroll og mestring.

Belastninger som er så omfattende at en ikke er i stand til å mestre dem på en måte som en selv opplever som akseptabel, kan gi stressreaksjoner; engstelse og uro, irritabilitet og nedstemthet. Mindre energi, søvnproblemer, hodepine, muskelsmerter eller mageproblemer. Bekymringstanker, vansker med konsentrasjonen, tanker om egen utilstrekkelighet, håpløshet og pessimisme.

Et kurs for å mestre

Nå vil Frisklivssentralen i Sunndal tilby kurs i mestring av belastning. Det er et helsefremmende, forebyggende og tilretteleggende tiltak, for alle som opplever en livssituasjon som er belastende og vanskelig å mestre. Målet er å gi den enkelte metoder og teknikker som kan benyttes for å bedre mestre belastninger.

Med mestring menes det en sjøl gjør for å håndtere belastningen, forklarer frisklivskoordinator Kristine Stulen.

– Kurset er basert på forståelsen av sammenhengen mellom belastning, mestring og stress. Det jobbes med å kartlegge egne belastninger, og egen mestrings- og tankestil. På kurset benyttes kognitiv teori og metoder, og øvelser er en viktig del.

Kurset starter mandag 9. april, og vil gå over ti kvelder og like mange uker. Hver samling foregår i kantina på Øran aktivitetshus, og varer i to og en halv time. Påmeldingsfristen er 1. mars.

Trivsel og helse

Frisklivssentralen i Sunndal har siden 2013 tilbudt Frisklivskurs til folk som ønsker en livsstilsendring for å forebygge livsstilssykdommer. Tilbudet har i hovedsak bestått av kostholdskurs, røykesluttkurs og frisklivsgrupper med fokus på fysisk aktivitet. I 2017 ble også temaundervisning en del av innholdet i frisklivsgruppene.

– Dette fordi livsstilsendring krever mer enn fysisk aktivitet, det må også skje en mental omstilling for at livsstilsendringen skal vare. Kunnskap om mestring, motivasjon, søvn og stress er i tillegg til kunnskap om fysisk aktivitet viktig å vite noe om når man skal legge om livsstilen, påpeker folkehelsekoordinator i Sunndal, Peggy Ranheim.

Hun sier at det i folkehelsearbeidet har vært mest fokus på forebygging av somatisk sykdom og risikofaktorer som usunt kosthold, lite fysisk aktivitet, røyk og alkohol.

– Det er viktig. Men vi må også i folkehelsearbeidet ta inn over oss den store sykdomsbelastningen emosjonelle forhold påfører befolkningen. Trivsel og helse skapes på en rekke arenaer og livsområder, for eksempel skole, arbeid, bolig og nærmiljø. Familiesituasjon og arbeidsmiljø kan i tillegg til å være positive arenaer også være preget av stress, press og konflikter. Mange av oss opplever sammensatte belastninger som har utviklet seg over tid. Dette påvirker livssituasjonen og ender noen ganger opp med å svekke både den fysiske og psykiske helsa. Jo lengre en kjenner på belastning, jo større er faren for at en utvikler sykdom, derfor er det viktig å ta tak i egne livsproblemer så tidlig som mulig.

Det var Frisklivssentralen som først kontaktet psykisk helse i Sunndal med ønske om å få til et samarbeid. De var ikke vanskelige å be. Nå er fire ansatte kurset og skal bli kursledere lokalt.