I spørretimen i kommunestyremøtet tidligere denne måneden spurte Stig Rune Andreassen (Frp) - via partifelle Erling Rød - ordføreren om han kjenner til at det skal reduseres i ambulansetjenesten i Sunndal.

Ståle Refstie (Ap) svarte at han ikke kjenner til dette, men at Helse Møre og Romsdal i disse dager sluttfører en ny beredskapsanalyse, som blant annet ser på optimal plassering av ambulansestasjoner.

– Denne er ikke ferdig og offentliggjort. Men helseforetaket har tidligere forsøkt å redusere ambulanseberedskapen i Sunndal, så her er det viktig å følge med og være i politisk beredskap, sa Refstie.

Han lovet å spørre helseforetaket om saka, samt å kreve at – og begrunne hvorfor – ambulanseberedskapen i Sunndal må forbli som den er.

I en epost til Driva skriver Andreassen at han har fått svar fra Helse Møre og Romsdal om at det per i dag ikke er planer om endringer i ambulansestrukturen i Sunndal. Avdelingssjef prehospitale tjenester i helseforetaket, Lars Erik Sjømæling, viser imidlertid til den pågående revisjonen av beredskapsanalysen, som skal gi en anbefaling om optimal plassering av ambulansestasjoner, i henhold til nasjonale anbefalinger om responstider. Det anbefales at for akutte oppdrag skal 90 prosent av befolkningen nås i løpet av 25 minutter etter at de har ringt 113. Sjømæling tror ikke dette vil påvirke dagens plassering i Sunndal.

Andreassen stilte også i kommunestyret spørsmål om den nye akuttmedisinske forskriften, som etter planen skulle innføres fra 1. mai 2018. Det har vært kraftig motstand mot forskriften, som blant annet sier at alle legekontor skal ha bakvakt som må kunne rykke ut når det er nødvendig.

Refstie opplyste at helseminister Bent Høie dagen før kommunestyremøtet offentliggjorde at fristen er utsatt med to år.

– Bakgrunnen er at spesielt distriktskommunene har vanskelig for å rekruttere nok fastleger som er kvalifisert til å gå inn i legevakt.

Han la til:

– For min egen del har jeg vanskelig for å se at dette vil bedre seg innen 2020, og er redd statsråden bare skyver på problemene.