Dette er spørsmål Randi Dyrnes ber om svar på i en drøftings- og informasjonssak i møtet i økonomi- og planutvalget kommende tirsdag. Hun ønsker politiske signaler på hvordan kommunen heretter skal forholde seg til utlysninger. Snart vil UDI for tredje gang utlyse konkurransen om drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning. To ganger har konkurransen blitt avlyst, sist gang for noen uker siden, etter at UDI hadde oppdaget en uklarhet i konkurransegrunnlaget som kunne ha innvirkning på konkurransen.

Blant det rådmannen nå ønsker signaler på, er om et kommunalt eid selskap kan være vegen å gå for å i framtida ivareta tilbud om asyldrift. Blant annet viser hun til den tøffe nedbemanningsprosessen Sunndal har vært gjennom som følge av nedleggelsen av mottaket. Prosessen er nå i stor grad gjennomført.

– Det må derfor vurderes svært nøye hva organisasjonen er i stand til å takle. Kommunen har nå til fulle fått merke konsekvenser av en svært uforutsigbar bransje. Det er også usikkert hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge de kommende åra.

Et kommunalt eid selskap vil kunne omstilles/nedbemannes på en mindre krevende måte, og mer i tråd med de oppsigelsesfrister som UDI har i sine driftsavtaler, heter det i saksframlegget til ØP.

Rådmannen peker også på andre forhold i saksframlegget, som at kompetansen Sunndal kommune tidligere har hatt på beregning av anbud, nå ikke lenger er tilgjengelig.

Gruppelederne i Sunndal har tidligere signalisert at de ikke ønsker at kommunen skal levere anbud på drift av et særskilt bo- og omsorgsmottak. Etter at et selskap under stiftelse, Driva Drift AS, leverte anbud, har imidlertid flere politikere overfor Driva gitt uttrykk for at det må være en fordel at kommunen har «ei hand på rattet» dersom det blir etablert et slikt mottak i Sunndal. Bak Driva Drift AS står folk med lang erfaring fra drift av asylmottak. Det er tidligere kjente at det var huseier i Tredalsvegen 8-12 som initierte anbudet fra Driva Drift AS, med bakgrunn i et ønske om ny aktivitet i lokalene.

Leder i kommunens innvandrertjeneste, Bente Mosbakk, har tidligere sagt til Driva at hun vil være til stede i møtet 13. mars og kan orientere politikerne og svare på spørsmål dersom det er ønske om det.