Sammen med Ålvundeid og Ålvundfjord husflidslag inviterte Sunndal husflidslag til årsmøte på Sunndalsøra forrige helg. Det er 29 lokallag i fylket, og mellom 20–25 av disse deltok under årsmøtehelgen på Trædal hotell og turistsenter.

Helgens program var todelt. På lørdag var det satt av tid til å se Sunndal, men også tid til håndarbeid og å stifte nye bekjentskaper. Det ble også festmiddag, hvor kultursjef Ole Magne Ansnes holdt innlegg. Søndagen var mer formell, hvor selve årsmøtet sto i fokus.

Lørdagen sto blant annet av å besøke Borgstua, hvor Sunndal Husflidslag holder til i det daglige. Her ble årsmøtedelegatene servert ekte Sunndalsgraut og bakels, noe som falt i smak. Men det var ikke bare i Borgstua det var aktivitet. Oppe på Trædal har lokallagene laget en utstilling, hvor Klokkestrenger var tema. Stasvotter fra Sunndal ble også vist fram.

– Vi har hatt fokus på å registrere disse Sunndalsvottene, og også lage oppskrifter på dem slik at folk selv kan lage dem, sier Elin Nijsa i Sunndal Husflidslag.

Husflidslagene i Norge har mange jern i ilden, noen viktigere enn andre. Ett av de store fokusene for Husflidslagene nå, er Rødlista.

– Med Rødlista retter vi oppmerksomheten mot teknikker som er i lite bruk, og nesten glemt, forklarer Helene Henriksen, som representerer Møre og Romsdal Husflidslag.

Prosjektet foregår i samarbeid med UNESCO-konvensjonen, for å bevare håndverkstekniker og hindre at de blir avglemt.

– Generelt er vi flinke til å ta vare på gjenstander, men vi tar ikke like godt vare på kunnskapen om hvordan denne gjenstanden ble til. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Henriksen.

Årsmøtehelgen ble også brukt til forberedelse for landsmøtet som finner sted 1–3. juni i Molde. Som ett samarbeidsprosjekt samler Møre og Romsdal Husflidslag inn roser laget av kreative krefter i lokallagene. Rosene skal brukes til å pynte både deltakerne, Molde by og hotellet hvor landsmøtet skal holdes. I tillegg skal det lages en rød løper – også sydd sammen av lapper fra husflidslagene.

– Det er ett fint samarbeidsprosjekt på tvers av alle lagene, slik at alle kan føle en tilhørighet når landsmøtet går av stabelen, sier Helene Henriksen, som representerer Møre og Romsdal Husflidslag.