Molde: Strøm har fått opp spenningsnivået i Arbeiderpartiet. Det handler om at distrikts-Ap står hardt på at Norge må si nei til å knytte seg tett til EU sin energiunion (ACER).  I fronten for denne kampen om hvordan strømmen skal flyte står Sunndal Arbeiderparti og otrdfører Ståle Refstie. Under arbeiderpartiets fylkesårsmøte i Molde argumenterte han mot at Ap skal slutte seg til regjeringens energipolitikk og næringspolitikk.

Hvem skal styre strømmen?

Refstie mener Arbeiderpartiet må si tydelig nei til EUs energiunion som har som mål å lage ett felles europeisk nett for både gass og strøm, der nasjonale hensyn ikke skal tas.

- ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre vegen gjennom eksportkablene. De vil også bestemme hvem som skal betale hvis det oppstår uenighet. Det er uklart om Norge kan stanse eksportkabler ut fra nasjonale hensyn, forklarer Refstie og Sunndal Ap.

For folk i distriktsfylker som Møre og Romsdal er dette ifølge Ståle Refstie en svært viktig sak.

- Mange er opptatt av at Norge ikke skal akseptere at Norge gir fra seg suverenitet over våre egne kraftressurser. Heller ikke råderetten over bygging av kraftkabler til utlandet skal Norge gi fra seg.  Vi ønsker sterkere satsing på jobbskaping og verdiskaping i Norge basert på norsk, ren vannkraft. I fagbevegelsen opptar dette mange. Det handler om at Norge må ha råderett over egne kraftressurser, sier Ståle Refstie til Driva.

Sunndal Ap fremmet forslag til fylkesårsmøtet  om å si nei til at Norge gir fra seg suverenitet til EUs energibyrå.

- Er dette ei sak der Arbeiderpartiet også vil markere motstand mot sterkere EU-styring, eller handler dette om å få partiledelsen til å lytte til hva grasrota mener?

- Begge deler. Dette er ei sak som engasjerer folk. Vi mener norsk kraft skal brukes til å utvikle landet. Vi mener regjeringen og Stortinget må reservere Norge mot å avstå suverenitet til EUs energibyrå, understreker Ståle Refstie som er ordfører i kraftkommunen Sunndal, der tilgang på elektrisk kraft er avgjørende for blant annet Hydro Sunndal.

- Vil det utgjøre noen trussel mot Hyrdos anlegg på Sunndalsøra dersom Norge slutter seg til EUs energibyrå ACER?

- Isolert er ikke tilslutning til ACER det, men når regjeringen samtidig fører en energipolitikk som legger opp til mer eksport av norsk kraft til Europa, både gjennom offentlige og privat eide kabler, ser jeg at det utgjør en trussel mot virksomheter som den Hydro har på Sunndalsøra. Denne saka handler både om å avstå myndighet til EU på norske naturressurser, men også at fagbevegelsen er opptatt av at det skal skapes jobber i Norge, forklarer Ståle Refstie.

På fylkesårsmøtet var partisekretær Kjersti Stenseng tilstede. Hun mener det er viktig at partiledelsen lytter til hva fylkespartiene mener.

- Hvor står Arbeiderpartiet sentralt i saka om Norges tilknytning til EUs energiunion?

- Det er stilt veldig tydelige krav til regjeringa om hvilke forutsetninger Norge må ta i forhandlingene som pågår nå, spesielt når det handler om suverenitetsavståelse, norsk eierskap til vannkrafta og eksportkablene. Vi skal lytte til hva årsmøtene i fem fylker mener om denne saka, sier Kjersti Stenseng.

- Hvordan oppfatter du at stemninga er ute i distriktsfylkene?

- Over halvparten av våre ordførere har signert oppropet som Ståle Refstie fremmer på vegne av Sunndal Arbeiderparti på årsmøtet i Møre og Romsdal. Fagbevegelsen har vært tydelig på sin skepsis.  For partiet har ingen avgjørelse blitt tatt ennå, sier Kjersti Stenseng.