Rådmann Randi Dyrnes har bedt om signal fra politikerne om hvordan kommunen heretter skal forholde seg til utlysninger fra UDI. Snart blir konkurransen om drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning utlyst på nytt. Flere utlysninger vil trolig komme i løpet av de neste månedene. Skal Sunndal fortsette å levere anbud, eller skal mottaksdrift nå regnes som et avsluttet kapittel for kommunens del?

Dyrnes viste til at det kommer stadig færre asylsøkere til Norge. UDI signaliserer at mottakskapasiteten skal justeres ytterligere ned.

– Grunnlaget for drift av asylmottak er vesentlig lavere. Usikkerheten rundt drift av mottak blir også vesentlig høyere. Dette, sammen med erfaringer fra nedleggelsen vi har vært igjennom, gjør at det må vurderes nøye om Sunndal skal delta i konkurransen.

Gjorde helomvending

I november ble gruppelederne i Sunndal innkalt til et møte på ordførerens kontor. Ordfører og rådmann ønsket et signal på om Sunndal burde levere anbud på drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning. Tida var knapp; bare noen uker seinere gikk fristen for å levere anbudet ut. Kommunen sto også midt oppe i en nedbemanningsprosess og var i ferd med å sende ut oppsigelser. Signalet fra gruppelederne var klart. Dette var ikke noe Sunndal skulle satse på. I ettertid er det stilt spørsmål ved om politikerne var godt nok orientert før avgjørelsen ble tatt, blant annet om hvor mange arbeidsplasser det var snakk om – trolig 40–45.

Før helga opplyste Arne Drøpping til Driva at KrF har snudd i saka.

I økonomi- og planutvalget tirsdag var han krystallklar på at han ikke lenger tror på det som ble lagt til grunn for avgjørelsen på sonderingsmøtet. I anbudsutlysningen kom det fram at en særskilt bo- og omsorgsløsning er et tilbud for beboere som er vurdert av UDI til å utgjøre en trussel for sine omgivelser. I ettertid har bildet blitt mer nyansert, blant annet gjennom et leserinnlegg fra UDI som har stått på trykk i Driva.

– Derfor har jeg gått tydelig ut og sagt at vi gjør helomvending: Sunndal kommune bør være åpne for å drive et slikt mottak.

Drøpping ga også klart uttrykk for at Tore Vaagen, tidligere mottaksleder, er en nøkkelperson med unik kompetanse, blant annet på beregning av anbud, som Sunndal må holde fast ved.

Delte meninger

I diskusjonen i utvalget tirsdag var det ulike meninger som kom fram. Erling Outzen (SV) mener realitetene ikke har endret seg siden politikerne først ble presentert for saka.

– Det er snakk om en ansamling personer med så truende og voldelig atferd at de ikke kan være i et ordinært mottak. Jeg står fast på det jeg har sagt tidligere, sa han, og la til at han mener et slikt mottak ikke hører heime midt i et boligområde på tettbygde Sunndalsøra.

Maja Solli (V) understreket at Sunndal trenger arbeidsplasser. Hun viste til andres gode erfaringer med drift av slike mottak, og mente det ikke er så mye som skiller beboerne i slike mottak fra beboerne i ordinære mottak.

At grensa kan være hårfin, bekreftet sjef for innvandrertjenesten, Bente Mosbakk.

– Å kategorisere folk er vanskelig, så å si umulig. Vi har hatt av disse personene i større og mindre grad på mottaket opp gjennom åra, det vil jeg gjøre helt klart. Men vi har ikke hatt bare det.

Lusie Gjersvoll (Ap) sa at hun i likhet med Drøpping ikke har hatt noen god følelse i saka, og at hun mener den fortjener grundigere diskusjon.

– Derfor er det bra at vi får den til debatt nå, og at den også skal opp i kommunestyret. Vi i Ap vil ha en grundig diskusjon i partiet om dette. Jeg har stor respekt for folk som har mistet jobben sin, la det være sagt. Men jeg har også respekt for at noen kan være usikre på hva dette her er. Og vi som politikere skal vurdere begge deler.

I møtet avviste flere politikere at skepsisen til å etablere et slikt mottak i Sunndal bunner i frykt. Blant dem Anisa Ali Aden (Ap), sjøl innvandrer og tidligere asylsøker. Hun understreket at hun er opptatt av at folks sikkerhet må komme først. Hun sa det er uheldig at fremmedfrykt blir løftet fram, og sa at hun hadde hatt den samme skepsisen dersom det hadde vært snakk om etniske nordmenn med truende eller voldelig atferd.

– Ingen må tro at dette bunner i fremmedfrykt. Jeg tror det bunner i hvem som skal bo der, uavhengig av hvor de skulle komme fra. Dette er noe vi aldri har drevet med i Sunndal, det ville være noe helt nytt, sa ordfører Ståle Refstie.

– Men jeg konkluderer ikke ennå, vi har en prosess i vår egen gruppe og parti fram mot neste kommunestyremøte.

Senterpartiet snur

– Stemningen i Sp er helt klart at vi vil støtte at kommunen går inn i en ny anbudsprosess, sa Synnøve Helland. Ny informasjon som har kommet fram er årsaka til at partiet nå mener det er riktig å snu. Helland pekte på at saka ikke er svart-hvitt, mer "Fifty Shades of Grey" og enda litt til.

– Det var sikkerheten til innbyggerne som var grunnen til at vi sa nei i november. Antall ansatte som vi fikk forespeilet den gangen, åtte-ti, var så lavt at det føltes ekstra utrygt. Nå er det snakk om en helt annen bemanningsnorm. Det innebærer også at gevinsten – antall arbeidsplasser versus risikoen – er større. Det er noe av grunnen til at vi er villige til å se på saka igjen.

Saka kommer til drøfting og orientering i kommunestyret kommende onsdag.