Fredag kveld var første samling for gjengen som var med, da ungdomsutvalget i Surnadal Jeger – og Fiskerforening inviterte til gratis kurs i revejakt med hund. Kvelden ble brukt til å gå gjennom det viktigste; nemlig sikkerheten, samt å planlegge den praktiske delen av kurset.

En av initiativtakerne til kurset er Ådne Næss Aune, som forteller at de var 11 personer totalt, inkludert kursholderne.

– Linda Jøssund og Stian Brydalseggen kom langvegsfra med flere hunder og hjalp til med å gjennomføre kurset. Så en stor takk til dem, sier han.

Helga var fin men Ådne synes det er synd at føret ble som det ble, med tynn gjennomslagsskare og djup snø.

– Sjøl om været var bra så var det håpløse føreforhold. Hundene gikk gjennom skarelaget og ble fort såre under buken. Hundene også raskt hengende langt etter reven, som fløt oppå snøen, forteller han.

Vellykket helg

Han oppsummerer enkelt med at de hadde stang ut når det gjelder det meste denne helga, men at de likevel hadde ei fin, spennende – og sånn sett vellykket helg. Og det var veldig nære på at de lyktes ved et par anledninger.

– Det var en vellykket helg ja, sjøl om det ikke ble rev. Vi fant masse spor og det var mye spenning. Vi hadde rev i hi to ganger, men det lyktes liksom ikke å få den ut, forteller han.

Søndag morgen gikk han sjøl på ferskt nattespor med hund og støkte ut reven fra liggeplassen. Reven gjorde da en runde rundt Ådne og passerte enda en mann før den var borte.

– Slik er det, det er ikke enkelt. Ofte blir det stang ut med denne jakta, men det er vel det som gjør det så spennende også, sier han.

Sjøl om føret ødela litt for jakta, var det rikelig med revespor å finne.

– Det var revespor i kryss og tvers overalt der vi var, så både Linda og Stian sa at de gjerne vil komme tilbake hit ved første anledning, forteller Ådne.

Gode hunder

Ådne synes det er artig å jakte med så gode hunder.

– En av hundene var det skutt over 100 rev for, så det var veldig drevne hunder dette. Lørdag var vi både på Gulla og i Østbødalen, og søndag foregikk jakta utafor Surnadalsøra. Der hadde vi et innspor og ingen utspor, men sjøl om losen gikk for fullt så ville ikke reven ut, forteller den ivrige jegeren.

Begge dagene samlet de seg rundt bålet og grillet pølser til lunsj. For det sosiale aspektet er like viktig som selve jakta. Eller rettere sagt; det er en viktig del av jakta.

– Vi var fryktelig nære å lykkes og det var veldig spennende både lørdag og søndag. Men det skal ikke være bare medgang når man er på jakt, så det er akkurat slik det skal være det.

Den unge jegeren forteller at de har lært mye og at reven i bygda lever farlig.

– Man blir aldri helt utlært, det er alltid noe nytt å lære. Det er i alle fall mer enn nok rev å ta av, så vi håper det kan bli litt mindre etter hvert. Flere av oss ble litt gira på å kjøpe hund sjøl, så det kan vel hende det blir gode revehunder her i Surnadal etter hvert, avslutter han.

I mars i fjor arrangerte for øvrig jaktutvalget i Surnadal JFF kurs i flåing av rev, der flere av de samme ungdommene deltok. Så kanskje blir det varme skinnluer av sjølskutt rev på noen av dem etter hvert? Det gjelder å utnytte ressursene.