Eldreboliger, omsorgsboliger, bofellesskap. Noen av boligene er organisert i borettslag, mens andre er eid av Sunndal kommune. For å få tildelt denne typen bolig, må søkerne oppfylle flere vilkår – som at de har nedsatt funksjonsevne og at boligen de har i dag er uheldig for helsetilstanden. I tillegg må de være bosatt i kommunen.

Det har vært svingninger i etterspørselen etter slike boliger. I perioder har mange omsorgsboliger i borettslag stått ledige. Det opplyste saksbehandler Evy Austad til økonomi- og planutvalget nylig.

– Men nå opplever vi kanskje perioden som har vart lengst med ledighet, sier Austad. I januar var ni enheter i borettslag ledige. Månedsleien for disse enhetene er til sammen 44.000 kroner – som kommunen dekker når boligen står ledig over tid.

Austad foralte at det i dag er ganske krevende for pleie- og omsorgstjenesten å forvalte boliger i et marked der det er ledighet.

– Det er forventet at vi skal klare å skaffe leilighet på dagen for de som trenger det, og at de som har leiligheter, skal få solgt boligene raskt. Vi kan ikke trylle og heller ikke legge føringer for salg av enhentene. Vi kan ikke gå aktivt ut og forfordele noen. Å sitte med en enhet over lang tid, som ikke kan omsettes, det er uheldig. Både for dem som selger og for boligene.

Jørgen Singsdal (Sp) i utvalget pekte på utfordringer ved dødsfall – at det ikke er mulig å få gjort opp boet så lenge boligen ikke blir solgt, og at det kan gå lang tid.

– Det er ikke holdbart, sa han.

I framtida vil behovet for tilrettelagte boliger øke, etter hvert som befolkningen blir stadig eldre.

– Derfor ønsker vi signal fra dere; hvor går vi videre?, spurte Austad.

Rådmannen opplyser at det vil komme en sak om dette til politisk behandling.

– Vi har behov for å diskutere dette i gruppene og partiene. Jeg vil også gjerne høre hva oppvekst- og omsorgsutvalget og eldrerådet har å si om saka, sa ordfører Ståle Refstie.