Angvik prosjektering AS har på vegne av Bergmesteren Raudsand utarbeidet forslag til reguleringsplan for området. Formålet med reguleringsplanen er å tilrettelegge for massedeponi, stein – og masseuttak i fjell, mottak og gjenvinning av uorganisk farlig avfall, deponering av stabiliserte masser i fjellhaller, etablering av industriområde og utvidelse av kaianlegg og pukkvirksomhet.

Todelt plan

Angvik prosjektering AS skriver at tiltakene på Raudsand er todelte. Del 1 omfatter avslutning av eksisterende deponi og etablering av nye deponi for ikke brennbart og ordinært avfall. Arealet for deponi er planlagt i områder hvor det tidligere er tatt ut malmforekomster og i nærliggende skogsområde. Her inngår til sammen fem deponiområder, stenging av eksisterende avkjørsel opp til Bergmesteren og etablering av planfri anleggsveg til deponiområdene.

Forskningsbygg

Del 2 omfatter areal for etablering av nytt anlegg for håndtering av uorganisk avfall bestående av blant annet mottak, behandling, gjenvinning og lagring av stabiliserte masser i fjellhaller. Del 2 omfatter også et pukkverk, gjenfylling og tetting av rasområde ved fylkesveg 666, samt et administrasjons og forskninsgsbygg. Dette innebærer utfylling i sjø for etablering av et nytt industriområde med kaianlegg.

I planområdet inngår også eksisterende industriområde for virksomheten til Real Alloy.

Det er Bergmesteren Raudsand AS som står bak planforslaget. Norconsult AS har vært rådgiver og har koordinert arbeidet med konsekvensutredningen for tiltakshaver.

Enighet om høring

Kommunestyret i Nesset får reguleringsplanen på bordet under torsdagens møte. Politikerne skal der ta stilling til om planen skal sendes ut på høring. Rådmannen innstiller på dette.

Varaordfører Edmund Morewood er enig;

– Det er vel enighet om at planen skal legges ut på høring. Jeg tror ikke det blir noen stor debatt rundt det spørsmålet. Debatten kommer nok til høsten når vi har fått inn alle høringsuttalelsene og skal si ja eller nei til planen. Sier vi ja vil det være fritt fram for Bergmesteren å gå videre med planene.

– Foruten Høyre har samtlige politiske parti i Nesset tidligere signalisert at de ikke ønsker at det skal anlegges et deponi for farlig uorganisk avfall på Raudsand. Har du skiftet mening?

– Nei, det har jeg ikke, men nå får vi se på høringsuttalelsene når de kommer, sier Morewood.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen uttalte til Romsdals Budstikke i forrige uke at han holder fast på standpunktet om å støtte etablering av deponi for farlig avfall på Raudsand. Ordføreren sier han står på det han tidligere har sagt, og viser til at det kan ligge framtidsretta arbeidsplasser i prosjektet.

Ap har sagt nei

Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Toril Melheim Strand, tror det kan bli debatt rundt saka under torsdagens møte, men er innstilt på at planen sendes ut på høring.

På et medlemsmøte i Nesset Ap i fjor, ble det klart flertall for å si nei til etablering av deponi for farlig avfall på Raudsand.

Toril Melheim Strand var blant dem som mente partiet burde avvente konsekvensanalysen før de tok standpunkt. Nå er analysen klar, men Strand ønsker ikke å kommentere sitt eget ståsted i forkant av torsdagens kommunestyremøte.