Rødt-leder Bjørnar Moxnes er mandag på Sunndalsøra for å gi sin støtte til Acer-opprøret i innspurten.

Saken avgjøres torsdag 22. mars med votering i Stortinget.

Moxnes ble tatt imot av ordfører Ståle Refstie da han kom til Sunndal mandag. Refstie har tatt initiativ til et ordføreropprop mot at Stortinget skal slutte seg Acer. Så langt har 118 Ap-ordførere og fire fylkesordførere signert. Moxnes får mandag omvisning på verket, og møter også folk fra Sunndal Kjemiske Fagforening.

– Jeg reiser for å vise min støtte til alle som nå hever stemmen mot Acer og roper varsku om hva dette kan bety for formtida for kraftkrevende industri i Norge. De har min fulle støtte. I tillegg gleder jeg meg til å få se Hydros anlegg på nært hold, og lære mer om hvilken viktig rolle industrien spiller i lokalsamfunnet, sier Moxnes før besøket.

Lærerikt og inspirerende

Rødt-lederen står også i en annen storm i disse dager. Han fremmet nylig mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug, og det ene opposisjonspartiet etter det andre har stilt seg bak. Bare KrF har ikke bestemt seg.

På spørsmål om hvor vanskelig det var å ta valget om å reise til Sunndalsøra i dag, svarer Rødt-lederen:

– Ikke veldig.

Han sier til Driva undervegs i besøket på verket at han synes det er både lærerikt og inspirerende.

– Hele Stortinget burde reist hit på studietur for å skjønne at Norges framtid som grønn industrinasjon ligger her og på lignende industristeder. Men da må vi ikke finne på å underlegge oss EUs energibyrå Acer, slik at EU får råderett over krafta. Nå er det på tide at Stortinget lytter til de kraftige signalene som kommer fra rundt i landet.

Ikke for seint

Moxnes forventer at Ap-ledelsen tar signalene fra grunnplanet og sier nei til EUs energiunion og Acer.

– Saken er ikke avgjort, det er ikke for seint å si nei. Det er ikke Arbeiderpartiets jobb å sikre regjeringen flertall for en politikk som folk ikke ønsker og som gir vekk mer makt til EU. Sier de ja er de mer en juniorpartner til regjeringa enn et opposisjonsparti. Arbeiderpartiet må huske hvem de er til for, og stille seg på distriktene og vanlige folks side, framfor å alliere seg med regjeringen og arbeidsgiverne som ivrer for et ja, understreker han.