Det er rockeklubben, kunstlaget, jazzklubben og JazzåTeatret Produksjon som i år forener krefter for å gi Sunndal en skikkelig kulturfest. Målet er klart; å skape liv og røre i sentrum gjennom perioden musikkspillet "Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy" fyller Hovshall. I år for 23. året på rad. En av de eldste amatørteaterforestillingene i Norge – men like fullt med tiltrekningskraft tilsynelatende sterkere enn noensinne.

– Så mye som 1800 billetter er ute til årets forestilling, og JazzåTeatret Produksjon har derfor bestemt at det blir ekstraforestilling i år, røper Tommy Fossum.

Ekstraforestillingen blir på kvelden lørdag 30. juni.

– Dermed blir det elleve forestillinger i år.

Premieren på musikkspillet er onsdag 20. juni.

Første del av årets Ørafest har et program som særlig skal passe godt for barnefamilier, med aktiviteter som skal engasjere både barn og voksne. Det blir blant annet flere mindre konserter.

Fra torsdag 28. juni settes det opp stortelt på torget, og da inviteres det til tredagersfest på Øratorget med kjente publikumssuksesser som blant annet jam og humortelt.

– Vi ønsker å skape begeistring, entusiasme og liv og røre sammen – og sammen med flere organisasjoner og samarbeidspartnere, sier arrangørene.

De fire lagene som står bak årets Ørafest vil ha ansvar for sine egne arrangement. Ingen av dem har imidlertid økonomi til å bære kostnadene ved koordinering og markedsføring av et slikt arrangement.

– Vårt mål er å jobbe for en størst mulig frivillig innsats for å få liv i sentrum de siste dagene i juni. Det er sendt søknad til Sunndal kommune om støtte til koordinering, markedsføring og til leie og rigging av telt, opplyser arrangørene.

Blant det publikum kan glede seg til i år, er kunstutstilling med Ragnhild Slåen, som åpnes samme dag som Ørafest åpnes, onsdag 20. juni. Lørdagen etter blir det Livat på Leikvin med aktører fra musikkspillet.

Tirsdag 26. juni blir det konsert med Wenche Myhre; ladyen i norsk showbiz skal stå på lady-scena i Hovshall. En av Norges mest folkekjære artister trenger neppe noen grundigere presentasjon – til Sunndal har hun både med seg kjæresten og pianisten Anders Eljas, og sine mest kjente klassikere. Det loves en konsertopplevelse der publikum både musikalsk og personlig vil komme tett på et spennende par.

To dager seinere blir det gapskratt i humorteltet med flere av de beste revyfolkene i Midt-Norge: Anita Nyhagen, Rakel Sivertsen, Tomas Breen, Aina Kristensen, Marit Hammer, Harald Morten Bremseth, Byrge Aspaas og co. En flirfull kveld – og mange i Sunndal setter nok pris på at humorteltet er tilbake.

El Cuero, et band som i fjor feiret 10-årsjubileum og blant annet er viden kjent for sine forrykende konserter, noe som har gjort dem til publikumsfavoritter på festivaler og i konsertlokaler landet rundt, har mange musikkvenner i Sunndal. Dermed er det bare å glede seg til konserten i teltet fredag 29. juni.

Tradisjonen tro avsluttes Ørafest med rockeklubbens evigpopulære festivaljam og full skuv i teltet til langt uti de små timer natt til søndag 1. juli.

De siste årene har Sunndal kommune hatt det koordinerende ansvaret og holdt i trådene for Ørafest. Slik er det ikke lenger. Kultursjef Ole Magne Ansnes sier til Driva fjorårets Ørafest ble kostbar for kulturtjenesten. Publikumsoppslutningen var skuffende på mange av arrangementene.

– Vi satt igjen med et dårlig økonomisk resultat og stor arbeidsbelastning. Vi skal drive kulturarbeid i 52 uker, ikke bare i ei, sier Ansnes, som legger til at det er tøffere økonomiske tider for Sunndal kommune, så også i kulturtjenesten. Også politisk signaliseres det at det er riktig av kulturtjenesten å trekke seg mer ut av Ørafest – men ikke helt:

– Vi har ingen overordnet koordinerende rolle lenger, og heller ingen rolle i torgfesten. Men vi skal gjennomføre flere arrangement, blant annet kirkekonsert, basert på et verk Henning Sommerro har skrevet i Skottland. Det blir også et arrangement på biblioteket, forteller Ansnes.

– Fredag denne uka skal vi ha et møte med tanke på å få til en Frivilligdag i år også. Om mulig vil vi gjøre enda mer ut av dette arrangementet. Vi diskuterer også å gjøre noe rundt Stikk Ut – på fjordparken, røper han.

Kulturtjenesten har registert søknaden fra Ørafest om støtte.

– Den skal behandles 19. april på lik linje med andre søknader vi har fått om prosjektstøtte.