Det var ikke ventet, og den store debatten uteble da kommunestyret i Nesset sa ja til å sende reguleringsplanen for Bergmesteren ut på høring.  Formålet med reguleringsplanen er å tilrettelegge for massedeponi, stein – og masseuttak i fjell, mottak og gjenvinning av uorganisk farlig avfall, deponering av stabiliserte masser i fjellhaller, etablering av industriområde og utvidelse av kaianlegg og pukkvirksomhet.

Stort engasjement

Planene om å etablere et nasjonalt deponi for farlig uorganisk avfall på Raudsand har skapt et voldsomt engasjement i Nesset og i nabokommunene Tingvoll og Sunndal.  Planene har også fått betydelig fylkespolitisk og nasjonal oppmerksomhet.

Eva Solstad Alme (H) viste i sitt innlegg i kommunestyret til det store engasjementet.

- Dette er ei sak med store følelser og som har vært debattert mye i sosiale medier. Det har vært vanskelig å svare på ting som kommer fram der. Ting kommer lett ut av proporsjoner. Mye er styrt av følelser og folk kan bli såret. Høyre støtter rådmannens forslag som vil sende forslaget til reguleringsplan ut på høring, sa Solstad Alme.

Arbeiderpartiets Toril Melheim Strand tok også ordet.

- Dette er en stor, viktig og vanskelig sak. Det har vært mye synsing og sammenblanding. Det er mye å sette seg inn i, og det blir viktig at kommunestyret holder tunga beint i munnen framover. Arbeiderpartiet vil støtte tilrådningen slik den foreligger, sa Melheim Strand.

Svein Roset (KrF) pekte på at kommunestyrets oppgave nå er å bestemme hvilke føringer som skal legges i høringa. Han viste til at det kan være lett å bli misforstått, men understreket at det ikke betyr at KrF er motstandere sjøl om de fokuserer på konmsekvensene for folkehelsa. Han mener det absolutt bør være med som en del av reguleringsplanen.  Rådmannen sa at hun har planlagt å ta med det når høringsuttalelsene er klare.

Ville ikke være med

Det eneste tilløpet til spenning i debatten var det Høyres Arild Svensli som sto for. Da Roset ba om gruppemøte for å forme et forslag som skal sørge for at planen skal implisere hensynet til folkehelsa og være grei å forstå for alle, replisertre Svensli at han ikke hadde lyst til å gå i gruppemeøte med som på førstesiden i Driva har sagt at her blir det ikke noe deponi .

Etter gruppemøtet fremmet Roset følgende forslag som fikk fire stemmer og ble nedstemt:

Vedtak som rådmannens innstilling med følgende tillegg:

Kommunestyret viser til sitt vedtak i sak PS 65/16 den 23.06.2016 om

Planprogram for Bergmesteren Raudsand.

Det vises her spesielt til Rådmannens vurdering i saken for tema i konsekvensutredningen, og ROS-analysen.

- Deponi – infrastruktur og trafikksituasjon- Forurensing (utslipp, støy, støv) - naturmangfold –friluftsliv-naturressurser-Geologiske og hydrologiske forhold- Landskap/kulturmiljø

- Lokal og regional utvikling.

Dessuten behovet for informasjonsmøter ( på Raudsand) og god kommunikasjon både med sektormyndigheter og ikke minst beboerne i bygdene i nærheten av Raudsand.

Videre:

Betydning for folkehelse.  Sitat:

« Den videre planprosessen vil beskrive hvilken betydning formålet med planen har for folkehelsen, Spesielt med tanke på støy, støv, forurensing, miljø og sikkerhet.»

Folkehelseperspektivet må få en sentral plass i høringen slik praksis er i Nesset kommune for offentlige planer og kommunale vedtak.