Det var under torsdagens kommunestyremøte Svensli ga uttrykk for at den utstrakte plantingen av gran i kommunen er feilslått næringspolitikk. Han viste til at han ser rett over til Prestmarka i Eidsvåg når han er på hytta si på Eidsvågfjellet. Han liker ikke det han ser.

– Jeg ønsker svar fra ordføreren på om det er slik at de som hogger gran i området blir pålagt å plante innen en viss tid. Dersom det er slik vil jeg gjerne vite hvorfor, sa Svensli.

Han etterlyste videre regler for flatehogst og lurte på om det finnes regler som sier at hogstområdet skal forlates i forsvarlig stand.

Skal etterplantes

Ordfører Rolf Jonas Hurlen hadde alliert seg med skogbrukssjef John Walseth som hadde forfattet et svar der det vises til Forskrift om bærekraftig skog. Forskriften sier blant annet at skogeier skal gjennomføre nødvendige tiltak for å sikre tilfredsstillende forynging tre år etter hogst. Kommunen kan gi forlenget frist til fem år.

Regelverket sier også at der man hogger gran skal det etterplantes med gran. Der det hogges furu skal det etterplantes med furu.

– Ja, slik er det. Dette er så strengt at større oppkjøpere som Allskog ikke kjøper tømmer fra skogeiere der området ikke er sertifisert. Det betinger blant annet at etterplanting skal følges opp, sier skogbrukssjef John Walseth til Driva.

Han går ikke god for Svenslis påstand om at gran ikke naturlig hører heime i Nesset.

– På Hestad og utover mot Buvika står det gran som ble plantet på 1800-tallet, sier skogbrukssjefen.

Plikt til å rydde

Svensli ba også om svar på hvem som har ansvar for at det blir rydda i hogstfelt.

Også der er Forskrift om bærekraftig skog klar i sin tale: «Hogstavfall skal ryddes bort fra bekker, elver, vann, stier og skiløyper. Dersom ikke særskilte forhold sier noe annet, skal rydding foretas omgående etter avsluttet hogst. Mens hogsten pågår skal det for å unngå unødvendige hindringer for allmenn ferdsel, ryddes i stier og skiløyper så snart som mulig.»

John Walseth viser til at når det gjelder Prestmarka er det blitt liggende igjen rundt 40 kubikkmeter med virke som entreprenøren ikke har klart å få transportert til lunneplass.

– Det er så grunt ned på fjellet der at maskina begynte å skli på berget. Det er gjort to forsøk på å hente ut tømmeret. Det ser ut for at dette kan bli liggende. Tida er nå kommet for å etterplante i området.

Sigmund Tjelle