– Som kommunestyre har vi et ansvar for alle innbyggerne i kommunen. Det forventer vi at fylkesmannen også tar. Men her har han ikke gjort det. Og så sparker han ballen tilbake til oss, sier Sjømæling oppgitt.

Han mener fylkesmannens grensejusterings-anbefaling er en invitasjon til en rasering av kommunen.

– Fylkesmannens anbefaling er en veldig dårlig nyhet for resten av Gjemnes – som nå blir veldig sårbar. Jeg mener dette er altfor lite vektlagt i fylkesmannens vurdering. I kommunestyret behandlet vi konsekvensene så langt framover som vi så dem. Men dette er noe fylkesmannen ikke har gått inn i. Kommunestyrets vedtak er heller ikke vektlagt av fylkesmannen, sier Sjømæling.

Fylkesmannen sier i sin anbefaling at dersom Gjemnes kommune i nær framtid gjør vedtak om å ta opp igjen forhandlinger med nabokommunene om sammenslåing, så bør grensejusteringssøknaden legges på vent.

– Hvordan tolker du dette punktet?

– Slik jeg vurderer dette er det en invitasjon til frivillig tvang. I denne runden var det jo grensejustering som skulle være tema. Nå sparker han ballen til hele kommunen. Ved å innvilge grensejustering blir resten av kommunen veldig sårbar, sier Sjømæling.

– Og de som har fått innvilget ønsket om å gå til Molde, skal fortsatt være med å bestemme hva resten skal gjøre – hva tenker du om det?

– Det er noen som i dag har påpekt at det gir dem en form for dobbeltstemme, sier Sjømæling. Han vet at det er sterke meninger på begge sider i befolkningen – både blant dem som heller mot Molde og de som heller mot Kristiansund.

– Siste ord er nok ikke sagt, sier han.

– Hva mener du med det?

– Jeg ser det slik at bare den prosessen vi vil få ved en deling av kommunen – dersom ikke alle vil bli med til Molde – vil utgjøre en kjempestor arbeidsbelastning for vår administrasjon. Vi tvinges inn i dette. Det påfører restkommunen ytterligere utfordringer og armod. Noe som fylkesmannen burde tatt hensyn til, sier han. Og:

– Det burde være kommunestyret som gjorde vedtak i denne saka. Nå blir det et tvangsvedtak fra andre. Det er jo ikke lenge siden Stortinget gjorde vedtak om at Gjemnes kommune kunne stå alene. Det er et raseringsvedtak som departementet nå inviteres til å gjøre, og vi håper departementet ser denne saka annerledes enn Fylkesmannen, sier Gjemnes-ordføreren.

Mulighet til å partere

Så legger han til:

– Fylkesmannen er åpenbart meget gira på å få til endringer før han går av. Vi vet jo at han ønsker veldig få kommuner i Møre og Romsdal. Dette er en mulighet han nå har til å partere Gjemnes, sier Sjømæling.

Han hadde forberedt seg på begge utfall av saka, men mener det var mange gode argumenter for å avslå grensejusteringssaka.

– 57 prosent i indre Gjemnes har jo sagt ja til grensejustering, og 36 prosent har sagt nei. Det er jo en stor forskjell, men likevel... Vi vet at befolkningen der er veldig delt.

Kritisk til tidspunkt

Sjømæling fikk ikke vært tilstede på Fylkesmannens pressekonferanse fredag på grunn av en begravelse. Han mener timingen var spesiell.

– Det er vel neppe tilfeldig at han tar dette rett før påske. Når alle drar hver til sitt, sier han.

Denne saken ble først publisert i Romsdals Budstikke.