Politibetjent Anne Vike bekrefter overfor Driva at politiet har anmeldt flere personer i Nesset for spredning av bilder og videoer med et innhold som seksualiserer barn.

De som er anmeldt, er ungdommer, som har delt bildene og videoene med andre ungdommer.

Straffbart

I et brev til rådmannen i Nesset orienterer Vike om saka. Her går det fram at politiet har fulgt opp saka med avhør, bekymringssamtaler og samtaler med foreldre. Hun forteller til Driva at de fleste foreldrene ikke vet hva barna driver med på internett og i sosiale medier. Heller ikke ungdommene innser hvilke konsekvenser det å dele slikt innhold kan ha for framtida. Det er både ulovlig og svært alvorlig.

– At dette er straffbart, og at de kan bli dømt for seksuallovbrudd, kommer ofte som et sjokk.

Det er paragraf 311 i straffeloven som fastslår at det er forbudt blant annet å produsere og å overlate til andre en framstilling av seksuelle overgrep mot barn eller framstilling som seksualiserer barn. Overtredelser kan straffes med bot eller fengsel i inntil tre år. Med barn menes i denne sammenhengen alle som er under 18 år.

Vike opplyser i brevet til rådmannen at politiet gjennom etterforskningen har fått innsyn i Nesset-ungdoms nettbruk og bruk av sosiale medier. På mobiltelefoner har de blant annet funnet mange «nudes» eller nakenbilder og snakk om at man måtte bevise for andre at man hadde hatt sex. Hun forteller også at gutter deler intime bilder med andre gutter, og at det finnes instagramkontoer hvor det deles nakenbilder.

– Det er også tydelig at ungdommene ikke tenker over at snapbilder lett kan lagres og deles, påpeker Vike.

34 har fått nakenbilder

I brevet skriver Vike også om en undersøkelse hun og en politistudent har gjennomført på ungdomsskolene i Nesset.

– Det viser seg at «nudes», altså nakenbilder, er et kjent fenomen for de fleste ungdommene i Nesset, opplyser Vike.

78 ungdommer svarte på undersøkelsen. Det går blant annet fram at 39 av dem har sett nakenbilder av andre ungdommer på andre sin telefon, at 10 ungdommer har sendt nakenbilder til andre og at 34 har mottatt nakenbilder av andre. Mange svarer også at de vet om noen som har fått eller sendt nakenbilder.

14 ungdommer sier også at de blir mobbet. 12 oppgir at de har blitt utestengt fra grupper på internett.

Det som kom fram i undersøkelsen har vært gjennomgått med elever ved ungdomsskolen i Eidsvåg. Vike forteller at elevene har blitt utfordret til å reflektere rundt temaet, og på det viset sjøl innse alvoret i å dele nakenbilder.

Foreslår undervisning

Vike understreker overfor Driva at det ikke bare er i Nesset dette er ei problemstilling. Sosiale medier har åpnet en helt ny verden, og unge utforsker sin seksualitet på nye arenaer og nye måter.

Ikke bare ungdom, men også foreldre, trenger undervisning om grensesetting, seksuell trakassering og hva som er rett og galt, framholder hun. Politikontakten foreslår overfor Nesset kommune å involvere BarneVakten i det videre arbeidet, en ideell foreldreorganisasjon som jobber for at barn og unge skal bruke digitale medier på en trygg og bevisst måte. Vike peker på at de både kan tilby et opplegg for ungdom på skolen på dagtid, samt kveldsundervisning for ungdom sammen med foreldre.

– Det er også viktig at unge vet at de kan ta kontakt med oss i politiet hvis de har blitt utsatt for noe eller har gjort noe de angrer på. De kan alltid ringe oss og snakke om det, avslutter hun.