Inga Dalsegg ønsker velkommen til Rindal skimuseum tirsdag kveld 17. april for boklansering, og vil i den anledning også holde et lite foredrag.

Hun presiserer at foredraget ikke vil gå så mye på boka eller hennes opplevelser med 20 år i kunstens tjeneste.

– Jeg har ved flere anledninger holdt foredrag på Verdensdagen for psykisk helse, og dette foredraget blir litt i den gatene. Jeg vil si litt om det å oppleve nedturer og om å kjempe seg opp igjen, sier hun.

Det vil være kjent for de fleste at Inga Dalsegg mistet sin tvillingsøster Elin i et brutalt drap i Ålesund på 1990-tallet, og hun har sjøl skrevet i sin blogg om hvordan hun har slitt med dette i ettertid. Hun har blant annet blitt diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom.

Men hun presiserer også at det blir bare et kort foredrag, og at resten av kvelden på museet vil bli viet boka med salg og signering.

– Jeg syntes det passet godt å holde boklanseringen på Skimuseet, blant annet siden Kari-Elin Bolme Løfaldli var leder i Rindal kunstlag den gangen jeg først ble spurt om å stille ut under Kulturvøkku i 1998. Slik sett var det hun som satte det hele i gang, forteller hun.

Vi har fått anledning til å bla litt i boka – ei bok med glansete permer og rød lakk som det sømmer seg en kunstnerisk sjel med sans for et retro uttrykk.

Boka er rikholdig illustrert med mange bilder, blant annet fra den første utstillinga hun holdt i Rindal i 1998.

Det er sjokkerende bilder det dreier seg om der Inga har øst sin frustrasjon over store lerret med blod og død og på den måten søkt å male traumene ut av seg.

– Lerretene var så store at kasser måtte spesialbygges for å frakte dem fra Leicester – der jeg studerte ved kunstakademiet – og til Norge, forteller hun.

Og utstillinga vakte oppsikt langt utenfor bygdas grenser.

– Jeg var ikke i det hele tatt forberedt på trøkket fra riksdekkende media i etterkant, forteller hun.

I alle fall var Inga Dalsegg kjent som kunstner nærmest over natta.

Forberedt var hun heller ikke på at hun som utpreget verdensborger skulle ende opp med base i Rindal.

Fra atelier på loftet på Nyvold, har hun etter hvert innredet låven på Dalen der mor hennes vokste opp.

Det slår oss også når vi begynner å lese, at teksten er holdt i et veldig godt språk.

Inga forteller at hun begynte å skrive sjøl, men etter at hun ble sittende på materiale til flere bøker, kom hun fram til at hun trengte hjelp.

Så hun kontaktet sin gode venninne og forfatter i Sunndal, Gunn Marit Nisja.

Hun har hjulpet henne med å se stoffet med nye øyne og strammet opp teksten slik at de sitter igjen med dagens – vellykkete – resultat.

Etter at hun sa opp jobben som kunstlærer ved Kulturskolen på Indre Nordmøre, tilbringer hun mer tid i atelieret på Dalalåven – og flere dager for å ta imot kunder som kommer innom for å kjøpe maleri, kunstartikler – og altså nå boka "Med palett og polkadotter".

– Kassen med bøker kom i posten fredag ettermiddag, og jeg har solgt bøker både i Norge, England og USA etter det. Og mandag morgen dukket de første kundene opp som ville kjøpe boka fem minutter etter at jeg åpnet, smiler hun.

Boka har et opplag på 500, og Inga har vært meget spent på responsen, og på hvor mye hun får solgt.

– Det er jo et økonomisk løft for en fattig kunstner å gi ut bok, og det har ballet på seg med innleie av forfatter og designere til boka. Det ble litt mer jobb med designen enn man hadde sett for seg også. Uansett, jeg har søkt å bruke mest mulig lokale krefter med forfatter fra Sunndal, designere på Åndalsnes og trykkeri i Trondheim, forteller hun.

Etter lansering heime i Rindal, blir neste salgsframstøt på Nordmørsk gatefest i Kristiansund siste helga i april. Siden denne festen går samme helg som Nordic Light, blir gatene i Nordmørsbyen fulle av folk – med gode muligheter for salg, skulle en tro.

– Og når de 500 er utsolgt, trykker du opp nytt opplag da?

– Nei, dette er jo et jubileumsprodukt, og de som eventuelt ikke har kjent sin besøkelsestid og kjøpt en av de 500 eksemplarene, har gått glipp av sjansen. Hvis jeg i det hele tatt klarer å selge 500 bøker da, føyer hun til.