Rett før påske lyste UDI ut anbudet for tredje gang; som en fornyet kunngjøring. To ganger tidligere har konkurransen blitt avlyst, sist med bakgrunn i en uklarhet i konkurransegrunnlaget.

Kommunestyret i Sunndal ba i mars administrasjonen følge med og vurdere utlysningen fra UDI når den kommer, og legge fram vurderingen for økonomi- og planutvalget. Onsdag er utvalget derfor innkalt til ekstraordinært møte. Trolig blir det da avgjort om Sunndal kommune skal komme på banen og levere anbud. Saka er imidlertid unntatt offentlighet, ut fra hensynet til det offentliges forhandlingsposisjon. Det vises til kommunelovens § 31 om lukking, og offentlighetslovens § 23 om unntak fra innsynsretten.

Ordfører Ståle Refstie sa i siste kommunestyremøte at han håper saka nå kan komme inn på riktig spor, og at en god og åpen prosess kan følge. Han er ordknapp når Driva tar kontakt og stiller spørsmål ved at møtet onsdag går for lukkede dører, og henviser til rådmann Randi Dyrnes.

Hun vil imidlertid heller ikke kommentere saka, og viser til at den er unntatt offentlighet.

Også vedtaket i økonomi- og planutvalget onsdag vil være unntatt offentlighet av samme årsak; konkurransemessige hensyn, forklarer rådmannen.

Dermed vil ikke folk i Sunndal få vite om kommunen kommer til å legge inn anbud på drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning.

Tjent med åpen debatt

Leder i kontrollutvalget i Sunndal, Trond Hansen Riise, har tidligere vært kritisk til kommunens håndtering av saka. Særlig har han vært opptatt av at politiske prosesser skal være transparente og etterprøvbare. Han mener saka kom skjevt ut fra start, noe også ordføreren har beklaget.

– Saka unntas nå offentlighet med henvisning til det offentliges forhandlingsposisjon. Det er en saklig grunn som man må respektere, men samtidig handler denne saka også om politikk. Attpåtil er det ei sak som offentligheten har stor interesse av. Det er et stort engasjement rundt saka, og den er politisk kontroversiell, sier han, og viser blant annet til at flere parti er delt i saka. Han stiller spørsmål ved om debatten i denne saka bør gå for lukkede dører.

– Offentlighet er bra, det er også med på å ta livet av «nettrollene» som jeg frykter nå vil kunne meske seg i dette. Rådmannen bør lete med lys og lykter om det er mulig å åpne deler av denne saka for offentligheten. Jeg tror det kan bygge tillit til den beslutningen som blir tatt, sier Hansen Riise.

Må ha kompetanse

Ved tredje gangs utlysning er ordlyden i anbudet fra UDI noe endret. Som tidligere går det fram at dette er et bolig- og omsorgstilbud for beboere som ikke kan ivaretas i et ordinært mottak, på grunn av truende og/eller voldelig atferd. Som hovedregel gjelder dette beboere som er vurdert av UDI til å utgjøre en trussel for sine omgivelser. Nå presiseres det blant annet i utlysningen at botilbudet er frivillig, og at verken UDI eller leverandør har hjemmel til bruk av tvang overfor beboerne.

Videre går det fram at leverandøren skal bistå personene som har behov for helsetjenester overfor kommunal helsetjeneste og spesialisthelsetjeneste. Med tanke på målgruppas bakgrunn kreves det at leverandør legger vekt på å hindre utagerende atferd hos beboerne. Leverandør må derfor ha kompetanse i å håndtere personer med utagerende og voldelig atferd.

Tjenesten omfatter som i tidligere utlysning 23 plasser. Driftsavtalen skal ha en varighet på tre år, med mulighet for forlengelse.

Den estimerte totalverdien for anbudet er 135 millioner kroner.

Sissel Mehammer, fungerende regiondirektør ved regionkontor vest i UDI forklarer til Driva at UDI har brukt tid på å gjennomgå konkurransegrunnlaget for å være helt sikre på at kravene er i tråd med det de ønsker at tilbyder skal levere. Derfor har det tatt lengre tid enn opprinnelig planlagt å få lyst ut anbudet for tredje gang. Hun ønsker ut over det ikke å svare på spørsmål om konkurransegrunnlaget, ettersom konkurransen nå pågår og det er strenge krav til likebehandling av tilbydere.

– Vi tar sikte på å ha en endelig avgjørelse i konkurransen over sommeren, opplyser hun.

Knapt med tid

Fristen for å melde interesse for anbudet er 25. april. Det betyr at Sunndal har knapt med tid til eventuelt å regne på et anbud.

Kommunestyret har bedt rådmannen sørge for at kommunen har nødvendig kompetanse for å kunne utarbeide anbud og delta i utlysninger fra UDI om drift av mottak. Dyrnes sier til Driva at rådmannen nå er i gang med å følge opp dette punktet i vedtaket. Tidligere har det fra politisk hold vært pekt særlig på Tore Vaagen, tidligere mottaksleder, som i nedbemanningsprosessen ble tilbudt og valgte å takke ja til annet arbeid i kommunen.

Driva Drift

Driva Drift AS, et selskap under stiftelse, har tidligere levert anbud på drift av en særskilt bo- og omsorgsløsning i Sunndal. Huseier i Tredalsvegen 8–12 initierte anbudet, med bakgrunn i et ønske om ny aktivitet i lokalene. Bak dette selskapet sto blant annet flere erfarne driftsoperatører og tidligere mottaksledere fra nord. Etter det Driva kjenner til, har flere som var tiltenkt eierandeler i selskapet, nå valgt å trekke seg ut, og ønsker ikke lenger å være med i konkurransen om drift av et slikt mottak i Sunndal. Det er imidlertid usikkert om selskapet Driva Drift til tross for dette fortsatt vil være med i konkurransen.