Mandag kveld sendte Torve – på vegne av Sunndal Ap – invitasjonen til partileder Støre om å komme til Sunndal. Tirsdag morgen lå svaret fra partilederen på e-posten. Han takker ja til invitasjonen og skriver at han kommer så snart de finner en passende dato.

Støre besøkte Sunndal og lokallaget i fjor vår. Da hadde partiet vind i seilene. Mye tydet på at Ap-lederen skulle bli landets neste statsminister.

Slik gikk det ikke. I dag ligger Arbeiderpartiet på rundt 25 prosent oppslutning på meningsmålingene og er jevnstore med Høyre.

Demper kritikken

I ettertid har mye skjedd. I kjølvannet av Metoo trakk partiets nestleder Trond Giske seg fra sentrale verv. Nylig avdekket også debatten rundt EUs tredje energimarkedspakke en djup splittelse i partiet. Torve var blant dem som sa klart fra til partiledelsen om at de var på ville veger. Først og fremst med bakgrunn i frykt for å miste suvereniteten over landets kraftressurser.

Et flertall i stortingsgruppa stemte sammen med regjeringa. I ettertid har Torve dempet kritikken. Til Driva sier hun at vedtaket er til å leve med. Hun mener motstanderne ble hørt på flere punkt og er fornøyd med det.

I partikretser var det frykt for at det ville komme en del utmeldelser i kjølvannet av ACE-vedtaket. Torve viser til at det ikke har skjedd i Sunndal.

– Vi har hatt to utmeldinger, men det var før ACER. Vi har fått sju nye medlemmer.

– Sosialdemokratisk drømmekommune

I invitasjonen til Støre viser Tove-Lise Torve til at Sunndal Ap liker å kalle kommunen for en sosialidemokratisk  drømmekommune.

– Det er mange grunner til det. Vi er blant annet en sterk industrikommune med et tett og godt fagpolitisk samarbeid hvor arbeidet med gode rammevilkår for den kraftkrevende industrien står sentralt.

– Må bli mer synlige

Det vises videre i invitasjonen til at Sunndal Arbeiderparti ønsker å bidra til en politikk som løser morgendagens utfordringer, både nasjonalt og internasjonalt.

– Hva må til for å få Arbeiderpartiet opp mot 30-tallet på meningsmålingene igjen?

– Vi må gjøre vår gode løsninger mer synlige. Vi ønsker å styrke den yrkesfaglige opplæringen og bekjempe barnefattigdom.

– I dag er det mange kvinner som venter med å få barn til etter at en lang utdannelse er ferdig. Vi mener det må tilrettelegges bedre for at kvinner kan velge å få barn også i studietida. Dette kan for eksempel gjøres ved hjelp av stipend og gratis barnehageplass, sier Torve.

Vil ha Refstie

Sunndal Arbeiderparti satser på å holde stillinga som det dominerende politiske partiet i kommunen også framover. Nominasjonsprosessen foran kommunevalget neste år er i startgropa. Torve leder arbeidet.

– Vi skal få til ei god liste. Det er mange flinke folk blant medlemmene våre.

– Har Ståle Refstie sagt noe om han ønsker å være partiets ordførerkandidat også for neste periode?

– Vi er ikke kommet så langt i prosessen, men det er sterkt ønsket at han fortsetter. Ståle gjør en veldig solid og god jobb som ordfører.