Det var i forbindelse med utrullingen av AMS-målere at ti nettselskap i Møre og Romsdal, deriblant Sunndal Energi KF og Nesset Kraft AS, inngikk et forpliktende samarbeid om anskaffelse, utrulling og drift. 150.000 strømmålere skulle byttes ut. Nettselskapene etablerte selskapet Smarthub AS for å stå for anskaffelsen og ivaretakelsen av den daglige driften av AMS-systemet. I 2015 utlyste Smarthub AS en felles konkurranse for å inngå kontrakt med en elektroinstallatør om booking og montasje av smartmålerne. Fire leverandører innga tilbud. Blant dem sunndalsfirmaet Bratseth AS. Etter forhandlinger – der selskapet, som i utgangspunktet var blant tilbyderne som lå høyest i pris, reduserte tilbudet med til sammen nærmere 100 millioner – sikret seg den gullkanta kontrakten; med en samlet verdi på 156,6 millioner kroner.

Uenige

Installasjonen av strømmålerne skulle ta til i februar og mars 2017. Det var på denne tida det kom fram at partene var uenige om hvorvidt Bratseths priser var gjenstand for indeksregulering for lønns- og prisstigning. Bratseth pekte på at tilbudsbrevet inneholdt en presisering om at prisene skulle indeksreguleres, og mente dette tilbudsbrevet var en del av avtalen. Dette ble bestridt av Smarthub og nettselskapene.

Bratseth har sjøl anslått at en indeksregulering av enhetsprisene vil utgjøre rundt fire millioner kroner.

Fleksibiliteten i tildelingen av arbeidsordrer til montører ble også et tema mellom partene. Ifølge Bratseth førte manglende fleksibilitet til at selskapet ikke fikk utnyttet ledige timer montørene fikk i løpet av en ar- beidsdag. Dette påførte selskapet store kostnader. Dersom en booking av forskjellige årsaker falt bort, kunne ikke nye avtaler bookes på kort varsel, og montører ble gående ledig uten arbeidsoppdrag. Det ble beregnet drøyt to og en halv time ledig per montør per dag over en periode på flere måneder. Bratseth fremmet krav på til sammen 8,65 millioner. Kravene ble avvist av Smarthub.

I retten

I mai i fjor tok Bratseth ut en stevning og brakte saka om indeksregulering inn for Romsdal tingrett. I september satte selskapet også fram et nytt krav om vederlagsjustering som følge av urasjonell drift, samt for plunder og heft i forbindelse med en GPS-feil i Stordal som hadde ført til at det påløp betydelig ekstra arbeidstid for montørene og ekstra arbeid med booking. Blant annet kjørte montører bomturer da målere ble planlagt montert på feil sted.

Hovedforhandling ble holdt i tingretten over tre dager i mars.

I tillegg til partsforklaringer, forklarte elleve vitner seg for retten.

I vurderingen av saka peker tingretten på at avtalen partene signerte, var omfattende og detaljert. Imidlertid kom retten fram til at tilbudsbrevet ikke var en del av kontrakten. Retten finner det heller ikke sannsynlig at det på tidspunktet avtalen ble inngått, var en felles forståelse mellom partene om at Bratseth kunne kreve indeksregulering.

– Kravet om indeksregulering fører ikke fram og de saksøkte frifinnes for dette kravet, heter det i dommen.

Retten konkluderer imidlertid med byggherresvikt, og at Bratseth sannsynligvis ble påført merkostnader i form av lønnsutgifter til egne montører og krav fra underleverandører som følge av at systemene gjorde det vanskelig å få booket og foretatt målerbytter effektivt slik de hadde krav på etter avtalen. Retten mener selskapet kan kreve erstatning for å få dekket tapet. Totalt produktivitetstap er av Bratseth anslått til rundt fire millioner, mens de saksøkte mener det dreier seg om drøyt 900.000 kroner. Retten valgte å fastsette selskapets økonomiske tap skjønnsmessig til 1,3 millioner kroner, og dømte nettselskapene til å betale denne summen til sunndalsfirmaet.

Ettersom de saksøkte anses å ha fått medhold av betydning i retten, dømmes Bratseth til å erstatte de saksøktes sakskostnader på i underkant av 400.000 kroner.

Når det gjelder vanskene i forbindelse med GPS-feilen, har ikke de saksøkte selskapene bestridt dette kravet, og har betalt drøyt 78.000 kroner i vederlagsjustering.

Jobber videre

Daglig leder i Bratseth AS, Rune Midthaug, sier i en kort kommentar til Driva at avgjørelsen i tingretten ikke har noen betydning for selskapets videre drift, og heller ingen innvirkning på samarbeidet ellers i prosjektet.

– Videre montering og utrulling av automatiske strømmålere pågår fortsatt, i henhold til planen, legger Midthaug til.