At en og samme person sitter som leder for en organisasjon i 55 år i strekk, må kunne sies å være svært uvanlig. Og ikke nok med det; med seg i styret har Jan Aasland blant andre hatt med seg Gjertrud Aasbø og Haldis Løvik som har vært med i henholdsvis 56 år og 47 år! Med andre ord har bare disse tre lagt totalt 158 år bak seg i styret!

Men nå har altså Halsa Folkeakademi gått over i historiebøkene. Bakgrunnen er at alle i styret frasa seg gjenvalg, og at alle forsøk på å få inn ny leder og nytt styre ikke har lyktes. Dermed så de seg nødt til å oppløse akademiet under det siste årsmøtet i Stornaustet mandag kveld, der rundt 30 personer møtte. Som aller siste vedtak ble Halsa Folkeakademi oppløst fra og med 16. april.

– Det er naturligvis dumt, men når vi ikke fant noen til å ta over så måtte det bare bli sånn, sier Aasland, som nå har blitt 82 år.

– Har hatt en fantastisk tid

Aasland ser tilbake på fine år som leder og han sitter igjen med mange gode minner.

– Jeg har hatt en fantastisk tid gjennom alt jeg har opplevd her. For det har vært mange arrangement, og jeg har møtt veldig mye folk, sier han.

I tillegg til ledervervet har Jan også fungert som sekretær, med alt av skrivearbeid og all kontakt med distriktskontoret; Folkeakademiet Midt-Norge. Og det er ingen liten jobb; blant annet har han laget rundt 1300 håndskrevne plakater og 500 digitale plakater, kopiert og satt opp disse rundt omkring i bygda, samt at han har utarbeidet alle årsmeldinger og halvårsrapporter.

Første gang stiftet i 1910

Aasland har laget et resyme av historien til akademiet. Her står det å lese at organisasjonen ifølge Halsaboka ble stiftet rundt 1910. (For øvrig fem år etter at folkeakademienes paraplyorganisasjon; "Folkeakademienes Landsforbund" ble etablert i 1905). "Men akademiet gikk snart inn, da det ennå ikke var noen statsstøtte og vansker med å skaffe nødvendige midler og brukbare foredragsholdere".

Så, i 1951 ble en folkeopplysningsnemnd, med Anna Grenne som formann, valgt av kommunestyret. Hun kalte sammen til et møte, og de 14 personene som kom ble enige om å stifte et folkeakademi. Første formannen ble da Ingebrigt Snekvik.

Organisasjonen vokste fort, og i 1951–52 hadde akademiet 184 medlemmer. Året etter var medlemstallet 196. Medlemskontingenten var den bærende økonomien i akademiet.

Medlemsavgiften den gang var satt til tre kroner. Til sammenlikning er medlemsavgiften i dag 100 kroner, og mens honoraret for foredragsholdere/underholdere den gang var 100 kroner, varierer dette i dag fra 3000 – til 5000 kroner.

Svært aktiv organisasjon

Halsa Folkeakademi har vært en kulturinstitusjon i Halsa i 68 år, og har lagt ned et stort arbeid i folkeopplysningens tjeneste.

– De første tiårene, før massemedia kom, var det lite konkurranse om publikum. I dag har "folkeopplysningen" andre kanaler å nå fram til folket på, gjennom massemedia. Sånn sett har kanskje akademiet utspilt sin rolle litt, funderer Aasland.

Dette har vært en svært aktiv organisasjon, som har samarbeidet med de fleste råd, lag og foreninger i kommunen. Akademiet kan vise til rundt 250 arrangement med til sammen cirka 14500 tilhørere i åra fra 1951 og fram til i dag. Her nevnes både foredrag, kåseri i ulike former, skuespill/teater, musikk, kirkekonserter, filmkvelder, vandreutstillinger, juletrefester, basarer, studienemnd, med mer.

Mange kjente aktører har bidratt til godt oppmøte, blant andre Georg Wasmuth Seiersted, Leif Halse, Ranka Samuelsen, Monrad Nordervald, Torleif Schjelderup, Edvard Bræin, Ruth Reese, Egil Storbekken, Kari og Ivar Medaas, og mange flere. Fra de seinere år kan nevnes; Oddgeir Bruaset, Einar Lunde, Henning Sommerro og Pål Inderberg.

– Veldig trivelig stund

Rekordoppmøtet er fra "Reisen til Eventyrland-Sjeikherredømmet Kuwait" med Georg Wasmuth Seiersted, som samlet 188 tilhørere i Fredheim. Ellers har flere arrangement samlet nesten like mange.

– Jeg tror vi har hatt 182 arrangement i min tid som leder, på mange ulike steder, og oppmøtet har variert veldig, opplyser Aasland. Han legger til at de siste ti åra har de også hatt en del samlinger på Liatun og Rasteplassen.

Underholdningen på det siste årsmøtet var det hans datter, Jenny Kristin Aasheim, som sto for, med lysbildekåseriet "Skildring fra EBOLA-utbrudd i Vest-Afrika, fra teltsykehus til gjenoppbygging". En fortelling om da hun var i teltleir og jobbet opp imot Ebola-smitte, og seinere da hun reiste alene rundt i distriktene i Liberia for å hjelpe til med å bedre hygienen, gjenoppbygging av små hospital, eller sykestuer, med mer, for å forebygge smitte.

Ellers ble det både kaffe, kaker, heder og blomsteroverrekkelser til styret og lederen fra Folkeakademiet Midt-Norge.

– Det var alt i alt en veldig trivelig stund i Stornaustet denne kvelden, synes den avtroppende lederen.

220 år med styreverv

Om lag 135 styremøter har vært avholdt, det aller siste altså mandag denne uka. Inkludert vararepresentanter og revisor, utgjorde følgende personer det siste styret i Halsa Folkeakademi slik ut (type verv og antall år i styret i parentes):

Jan Aasland (leder, 55 år), Gjertrud Aasbø (nestleder og kasserer, 56 år), Haldis Løvik, styremedlem, 47 år), Reidar Haltbakk (medlem, 12 år), Bjørg Randi Sallaup Halse (medlem, 12 år), Margrete Rabben (vara, 15 år), Per Inge Vatten (vara, 8 år), og Ingebjørg Holten (revisor, 15 år). Alt i alt blir dette 220 år til sammen, så det er bare å ta av seg hatten. En institusjon er nå borte og Halsa er litt fattigere.

Den avgåtte lederen takker alle som har bidratt, og alle som har vært villige til å være med i styret i så mange år. Han retter også en stor takk til alle lag og organisasjoner som folkeakademiet har samarbeidet med opp gjennom åra, og ikke minst takker han sin kone.

– Jeg vil spesielt takke kona mi, for uten at hun hadde stått bak meg kunne jeg ikke ha stått på så mye og drevet slik som jeg har gjort. Dette har vært ei rik tid kulturelt, der jeg har fått være med og dele litt av det som er mulig å gi, fastslår han.