I fjor hadde Driva en større reportasje om padder som blir ihjelkjørt i området Mogstad-Gulla i Surnadal. Anna Gulla ønsket da tiltak som forhindret at paddene ble slaktet vår og seinsommer når de trekker mellom liene og våtområdene før og etter formering. Gulla ønsker gjerne skilting og er glad Surnadal kommune tar saken til Statens vegvesen. Både hun og biolog Dag Dolmen ved NTNU har vært i kontakt med kommunen om saka. Surnadal kommune har vurdert faktagrunnlaget. Nå søker kommunen Statens vegvesen om å bidra til skilting. Skilt er satt opp andre steder i Norge, og i områder med mye padder, der det er bygd ny veg, er det laget paddeunderganger.

Erna Varhaugvik hos Statens vegvesen sier de ikke har fått sett på saken ennå. Men hun vil se på saken og vurdere den opp mot skiltforskrifter og undersøke om det finnes muligheter for å produsere paddeskilt.

– Et alternativ kan være et skilt med annen fare og underskilt med padder i vegen, men dette er for tidlig å si noe om ennå, sier Varhaugvik.

Paddeskilt står i hvert fall utplassert to steder i Norge. Et i Karmøy kommune og et i Kvam Herad i Hordaland.

På Karmøy sier kommunen skiltet blei satt opp for minst 30 år siden. Kommunen bidro til finansieringa, men kommunen sier den ikke har målt noen effekt av skiltinga.

Bonde satte opp skilt

I Hordaland ved Nesvatnet er det også laget et skilt. Det er det bonde Kåre Nes som har fått produsert og hengt opp. Skiltet fikk han laget av Protector skilt for 3–4000 kroner. Det henger på en kommunal veg som fører inn mot bondens eiendom. Bonden fikk opp skiltet fordi det i likhet med i området Mogstad-Gulla er enormt med padder. Skiltet blir lagt merke til og mange lar seg avbilde ved det, og bonden er til tider redd det skal havne i bagasjerommet på en forbipasserende bil.

– Skiltet har en effekt, og det henger der ennå, sier Nes.

Lett bytte

Ifølge biolog Dag Dolmen på NTNU er Nordpadda som det her er snakk om, ikke vanlig på innlandet. Den er mer vanlig på kysten. Biologen sier paddene er nyttige dyr å ha i nærheten for bøndene i området fordi de tar grådig for seg av skadedyr. I naturen har ikke paddene naturlige fiender. Dette på grunn av gift som de skiller ut på ryggen. Derfor er paddas naturlige reaksjon når det kommer en bil å snu ryggen til.

– Vi er klar over at kryssinga ikke kan gi grunnlag for stenging av vegen, men kanskje får vi redusert antallet påkjørte padder litt, om vi skilter, sier miljørådgiver Bodil Gjeldnes i Surnadal kommune.

Vil redusere påkjørsler

Vegstrekninga forbi området Gulla-Mogstad er fylkeskommunal. Statens vegvesen må således godkjenne skilting langs vegen. Det er dette Statens vegvesen nå skal vurdere. Så er spørsmålet hvilken handling skal skiltet om padder i vegen avstedkomme hos bilister foruten å senke farten og være oppmerksom. Skal bilistene stoppe om det er padder i vegen og vente til de har passert eller skal de hjelpe paddene over vegen. I brevet til Statens vegvesen, omtalt av tk.no, foreslår Bodil Gjeldnes å ha spader i vegkanten slik at bilister kan løfte paddene av vegen i den retning de er på veg.

– Vi skal vurdere saken, men det er for tidlig å si noe om hva vi gjør, sier Varhaugvik.