Folk spiste, pratet og koste seg. Trivselsfaktoren var høy. Her møttes slekt og venner for å spise i lag og ha det trivelig.

Rindalingene var nok i flertall, men her var folk fra både Surnadal, Meldal og Orkdal.

På spørsmål til forskjellige personer om hvorfor dette er så populært, varierte svarene.

– Det enkle er oftest det beste, maten er virkelig god, det er trivelig å gå ut å spise og vi slipper å koke mat sjøl.

Sildball består hovedsakelig av raspet eller malt potet, sild og mel. Tilbehøret er viktig. Kokt potet, kålrot og stekt flesk hører til. Drikke er kulturmelk eller saft.

I Rindalshuset fikk folk bestemme sjøl hvor mye mat de ville ha på tallerkenen. Etter sildballmåltidet kunne de som ønsket det kjøpe kaffe og dessert.

Rindal Il er arrangør av Sildballfestivalen, og sildballgeneral er Oddbjørn Heggem.

Han hadde ideen og startet opp det hele – og står fremdeles ved roret.

Lørdag var han i full sving med å hjelpe til for å få serveringen til å gå på skinner. Han skaffet både flatbrød og servietter undervegs da trykket var som størst.

Et godt og etter hvert rutinert team må til for å produsere og selge 455 porsjoner. Forrige salgstopp var 440 porsjoner i 2016. Sildballen blir produsert på Rindal helsetun av kjøkkenpersonalet med medhjelpere fra Rindal IL og som alltid med Bente Svinsås i spissen. Det borger for god kvalitet på sildballen.

Denne lørdagen var det ufyselig vær med regn og vind. Dette var nok en medvirkende årsak til at ekstra mange hadde tatt turen til Sildballfestivalen 2018.

Gjennom åra har arrangementet forandret seg. I begynnelsen var det kåseri eller foredrag utpå dagen. I flere år var det også kappeting av sildball på kveldstid.

Det nye i år var at iTrollheimen og 3 Venner hadde arrangement med tilbud til barn på ettermiddag og til voksne på kveld. Småballj-løpet for barn og After Ballj for voksne.

Småballj-løpet trakk ikke all verden av deltakere, men fire lag stilte til After Ballj på kvelden.

Gøttj med små-balljløp

Gøran Bolme fra iTrollheimen hadde tilrettelagt spennende oppgaver til barna i området ved 3 Venner. Ei løype med forskjellige poster skulle gjennomføres på kortest mulig tid.

Barna kunne starte når de ville i tidsrommet mellom klokka 15 og 17.

Tross regn og vind stilte Camilla Møkkelgård fra Surnadal og Carina Romundstad fra Løkken opp til konkurranse. De fylte vann i et rør for å få en ball opp, de la puslespill og de kastet på kjegler. Til slutt løste de en ring som de festet til en knagg.

Hvem som vant var ikke så viktig. Men det at jentene gikk på en ekstra frivillig runde etter at de var ferdige med konkurransen, forteller at dette var moro. Faktisk så minte det om oppgaver i Mesternes mester.