«DU ER AWESOME» står det med store gule bokstaver på lerretet bak «Hele Norges Helsesista», Tale Maria Krohn Engvik.

Den siste timen har hun snakket foran alle elevene ved Sunndal ungdomsskole om tema som pubertet, press, seksuell lavalder, grenser, respekt, porno, dick picks og nudes. Med sin direkte måte å snakke på, når hun fram. Deler av budskapet formidles med små filmsnutter fra Snapchat. Elevene sitter som tente lys. Noen ganger bryter de ut i latter.

– Mensen, yeah!!, jubler Helsesista på en snap på det store lerretet.

– Nå dør dere kanskje litt innvendig fordi dere er så flaue, smiler hun foran elevene.

– Det gjør jeg litt med vilje, da. Det ekke så farlig! Nå skal jeg snappe litt om størrelsen på pikken, fortsetter hun ufortrødent.

Direkte tale

Det helsesøster Tale Maria Krohn Engvik har funnet på har ingen helsesøster gjort før henne. Hun har tatt i bruk video-, bilde- og meldingstjenesten Snapchat for å kommunisere direkte med ungdom. Daglig når Helsesista over 130.000 barn og unge på Snap. Det siste året har hun blant annet blitt kåret til Årets forbilde, fått åpenhetspris og Redd Barnas rettighetspris – for hvordan hun møter barn og unge på deres premisser og arenaer, og snakker med dem om vanskelige og tabubelagte temaer som seksualitet, identitet, kropp og helse.

– Hun er direkte, og lett å forstå. Det er ingenting som er flaut, sa leder i ungdomsrådet, Hedda Haugen, da Driva først omtalte Helsesista-besøket.

Det var ungdomsrådet som tidligere i år bestemte seg for å bruke en del av pengene de har råderett over, til å få Engvik til Sunndal. De fikk med seg grunnskoletjenesten, helse- og barneverntjenesten, ordføreren, kulturskolen og ungdomssenteret på spleiselag.

– Det var kjempebra. Og helt klart verd det, nikker Hedda etter timen med Helsesista i amfiet ved ungdomsskolen tirsdag. Hun har mye fint å si om måten Engvik snakker på. Enkelt og direkte, og med humor, om alvorlige tema.

– Hun har gjort noe helt nytt. Hun har fått til noe som er helt amazing, sier hun.

– Det er mange som har noe å lære av Helsesista!, sier hun.

Bak henne er Engvik i ferd med å dele ut rause klemmer, veksle noen ord med elevene og velvillig stille opp på selfies. Hedda forteller at hun sjøl følger Helsesista på Snap. Det samme gjør Hanna Bråten Gravem og Emma Bakkebø, begge 13 år gamle.

– Vi har gledet oss til dette, smiler de etter møtet med Engvik.

– Det var kjempebra!, sier de.

Mange spørsmål

De unge i Sunndal fikk også muligheten til å stille spørsmål til Helsesista, helt anonymt. Mange valgte å benytte seg av muligheten, og sendte inn spørsmål på forhånd. Flere fikk svar på det de lurte på, om sex, om utseende, om usikkerhet rundt egen seksualitet.

– Har dere lært noe her i dag?, spurte avdelingsleder ungdom, Kjersti Ramsøy-Halle før arrangementet ble rundet av.

– Jaaaa, var den tydelige tilbakemeldingen fra ungdommene.

Etter møtet med elevene på åttende, niende og tiende trinn, spiste Engvik lunsj i Amfi Sunndal sammen med ungdomsrådet – som hadde rollen som vertskap under hele besøket. Sjølsagt var det Johansen-pizza de unge ville by Helsesista på. Etterpå møtte hun voksne i Sunndal som jobber for og med ungdom, og andre interesserte.