Skal du reise til utlandet utenfor Norden må du ha pass. Nå nærmer det seg sommer og tid for mange til å reise på sydentur. Da er det lurt å sjekke om passet fortsatt er gyldig og hvis ikke, i god tid bestille tid for å få nytt pass.

– Sjekk i god tid før du skal på reise om passet er utgått, for det er strenge regler rundt det å få utstedt nødpass. Det er heller ikke alle land som godtar nødpass, sier politibetjent Åse Berit Løseth ved Surnadal lensmannskontor.

De som bor i Surnadal, Rindal og Halsa er heldig. Lensmannen i Surnadal utsteder pass. Det er det ikke alle lensmannskontor som gjør. Derfor skulle det være en smal sak å få ordnet med nytt pass i tide om det trengs. Da slipper utenlandsferien å bli ødelagt før den får startet. For å søke om nytt pass må du møte opp på lensmannskontoret med ditt gamle pass og søke om å få nytt. Har du ikke hatt pass tidligere eller ikke finner gammelt pass, ta med annen ID som førerkort eller fødselsattest. Deretter blir du tatt bilde av, betaler og får tilsendt ditt nye pass etter ei ukes tid. For dem som skal søke om nytt pass på lensmannskontoret i Surnadal, så opplyser Løseth at deres passkiosk til tider har vært litt ustabil.

– Det kan derfor være lurt for dem som har lang reiseveg, å ringe til oss før oppmøte for å høre om passkiosken fungerer denne dagen. Det er ingen timebestilling hos oss, sier Løseth.

Pass eller ID

Når barn under 18 år skal søke om nytt pass må de møte på lensmannskontoret eller politistasjonen sammen med enten begge foreldrene, eller ene forelderen og fullmakt fra andre forelderen. Standard fullmaktsskjema finnes på nettsida Politi.no. Begge foreldrene må framvise ID på at de er barnets foreldre. Den av foreldrene som ikke er med må sende med ID, eller kopi av ID sammen med fullmakta. Barnet må ha med gammelt pass dersom han/hun har dette.

– Har ikke barnet hatt pass tidligere eller ikke finner passet, må de ta med annen ID som fødselsattest eller dåpsattest, sier Løseth.

Må vare tre måneder

Sjekk gyldighetstida på passet. Noen land krever at passet er gyldig en periode etter innreise til, eller utreise fra, landet du har besøkt. De fleste land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen, mens noen land krever seks måneders gyldighet. Hvis passet ditt ikke er gyldig i perioden som kreves, kan du bli nektet innreise. Enkelte land krever også visum i tillegg til pass.

– Reiser du til et land utenfor Schengen-samarbeidet, må du ta med gyldig reisedokument, samt visum dersom landet du reiser til krever det.

Passkontoret truet

Befolkninga på Indre Nordmøre er heldig som har passkontor i Surnadal. Da blir reisevegen betydelig kortere enn om en skulle reist til Kristiansund, Sunndal eller Molde som er alternativene. Det at det heller aldri er kø i Surnadal er en stor fordel. Men det er ikke like selvsagt lenger at befolkninga på Indre Nordmøre får utstedt pass i Surnadal. Politimesteren i Møre og Romsdal skal redusere antall passkontor og har innstilt på å legge ned i Surnadal. Dette har han angret på i ettertid og både han og politikere og politi setter sin lit til at Stortinget endrer dette når de skal vedta nye strukturer i politiet i løpet av året.

– Vi har ikke hørt noe ennå om når dette avgjøres, sier lensmann Olav Halse i Surnadal.