Nettvett med undertittelen «Nudes til besvær» er tittelen på årets Drivadebatt som går av stabelen på kulturhuset i Surnadal fredag 25. mai. Driva-redaktør Sigmund Tjelle sier avisa har fått med seg Norske Kvinners Sanitetsforening med fylkesleder Elinor Bolme i spissen som medarrangør av debatten.

– Brennaktuelt

– De peker begge på at temaet er brennaktuelt. Mobiltelefonen er blitt en del av hverdagen for folk både på godt og vondt. Mange ungdommer opplever at bilder som de har sendt til venner, blir spredt på sosiale medier. Mange får store problem.

Helsesøster i Surnadal, Heidi Elnes Fiske og Elinor Bolme i NKS, mener det er viktig å få opplyst både unge og voksne hvordan deling kan unngås, og er glad for at nettopp dette blir tema for årets Drivadebatt.

– Det handler om å være bevisst og snakke med de unge om konsekvensene, sier Elnes Fiske – som sjøl skal være med i debattpanelet. Det skal også Per Atle Stenberg som jobber med denne typen saker i politiet.

Sigmund Tjelle håper det blir fullt hus i Svorkasalen.

– Vi kommer spesielt til å invitere 10.-klassingene, som også skal være representert i panelet. Benjamin Skålvik Rønning skal være de unges representant. I tillegg håper vi alle andre interesserte ungdommer og foreldre kommer. Her blir det mye nyttig informasjon å få med seg også for foreldrene.

Hjalp Nora Mørk

Mia Landsem er blitt landskjent for arbeidet hun har lagt ned for å finne ut hvem som tar seg til rette og deler bilder på nettet. Hun forteller at det er tre år siden hun for alvor begynte å interessere seg for å avsløre den slags virksomhet.

Sist høst fikk hun stor nasjonal oppmerksomhet i forbindelse med at hun oppdaget nakenbilder av håndballspilleren Nora Mørk på nettet.

I november i fjor valgte Mørk å gå ut i media for å fortelle om hvor vanskelig dette var.

– Det er én person som har vært inne i mitt privatliv og stjålet noe fra meg og valgte å dele det med alle. Det har knekt meg, uttalte Mørk til TV 2.

Mørks advokat, John Christian Elden sier til NRK at Mias innsats er verdifull. Hennes innsats har ført til at det i samarbeid med familien til Nora Mørk er blitt 15 anmeldelser. I tillegg er det sendt ut regninger på 150.000 kroner.

Ble mobbet

Landsem sier engasjementet hennes har bakgrunn i at hun sjøl ble mye mobbet i oppveksten. det var spesielt gutter som plaget henne.

– Jeg utviklet tidlig en rettferdighetssans. Jeg godtar ikke at folk blir trakassert, sier Mia Landsem som har et etternavn som kan tyde på at familienavnet stammer fra Rindal?

– Familien kommer fra Snåsa, men jeg er usikker på om navnet kan ha tilhørighet til Rindal.

Nå gleder hun seg til å bidra med sine erfaringer og kunnskaper om problematikken på Driva-debatten.

I går kveld var hun gjest i NRK-programmet Viten og vilje.