- Sammen med stabil og sikker drift er økt aluminiumpris og fortsatt svak kronekurs mot dollar de viktigste årsakene til det gode kvartalsresultatet. Vi har hatt stabil, god inntjening over flere kvartal, og det er viktig for å ha evne til å investere i og videreutvikle verket, sier fabrikksjef Eivind Mikalsen.

Mikalsen trekker frem at dagens aluminiumpris henger sammen med et strammere og mer usikkert aluminiummarked globalt, noe som kan bety utfordringer på sikt for de norske verkene.

- Vi har sett en kraftig økning av både alumina- og aluminiumprisene i første kvartal, som følge av at myndighetene i Brasil har pålagt stenging av produksjon ved Alunorte og amerikanske sanksjoner som påvirker russiske Rusal. Tilgangen på alumina, en avgjørende innsatsfaktor i produksjonen av aluminium, er begrenset i markedet. Hydro arbeider for å sikre aluminalaster i det åpne markedet slik at vi ikke risikerer produksjonskutt ved de norske verkene, sier Mikalsen.

Kvalitet i alle ledd

I løpet av det siste året har Hydro Sunndal arbeidet systematisk med å forbedre kvaliteten på sine to produkter, pressbolt og støpelegeringer.

- Gjennom første kvartal har vi sett at dette arbeidet har gitt resultater. Fornøyde kunder er det vi lever av i lengden, sier Mikalsen.

Høyt kvalitetsnivå preger også produksjonen i karbonanlegget. Både lav vrakprosent og flere andre indikatorer viser at Sunndals anoder holder høy kvalitet.

- Anodene vi lager er et viktig råstoff i elektrolysen, og karbongjengen har sin del av æren for at elektrolysen har et meget godt første kvartal med høy produksjon og lite avvik i prosessen, sier fabrikksjefen

Oppgraderinger og nye løsninger

I 2017 besluttet Hydro en større oppgradering av massefabrikken ved Hydro Sunndal som produserer anoder for bruk i elektrolysen. Prosjektet som er kostnadsberegnet til over 200 millioner kroner er i rute, og i løpet av året vil det bli travel aktivitet i anlegget som forventes å være i drift innen utgangen av 2019.

Det er også god takt i Hydro Sunndals produktivitetsprogram P-2019.

- Produktivitetsprogrammet skal sikre at vi ligger i front i utviklingen av effektiv og sikker produksjon. I andre kvartal tar vi i bruk en ny løsning med automatisk nedlegging og ultralyd-kontroll av pressbolt i støperiet.

Prestasjonsprisen for 2017

Mikalsen slår fast at verket i Sunndal har både god prosesskontroll og stabil produksjon i alle deler av anlegget. Elektrolyseavdelingen vant Hydro Primærmetalls prestasjonspris for 2017 under en samling for alle fabrikkene nå i første kvartal.

- Dette er en pris som henger høyt, og er et synlig bevis på det gode arbeidet som har vært lagt ned over lang tid. En velfortjent anerkjennelse, sier fabrikksjefen.

Mikalsen trekker fram at de gode tallene for første kvartal er et resultat av god innsats i alle deler av organisasjonen.

- Dette er et teamarbeid der både produksjonsavdelingene, vedlikeholdsorganisasjonen og de øvrige støttefunksjonene bidrar til resultatet. La oss heller ikke glemme leverandørene våre, sier Mikalsen.

Helse, miljø og sikkerhet

Mikalsen gleder seg også over gode resultater innenfor helse, miljø og sikkerhet i første kvartal. Sunndal ligger godt innenfor utslippsgrensene som er satt i konsesjonen fra Miljødirektoratet.

- Jeg er spesielt fornøyd med at vi ikke har noen personskader med fravær eller medisinsk behandling så langt i år. Dette kommer ikke av seg selv. Vi har satset mye på opplæring gjennom et eget adferdsprogram, og vi investerer i nytt utstyr og nye løsninger der vi ser at dette kan ta bort eller redusere risiko for at noen skader seg, sier han.