Eva Rose har vært fotograf i 20 år. Hun fotograferer mange begivenheter, men etter hvert har fødselsbildene tatt mer og mer tid.

- Jeg fikk tilbakemeldinger om at fødselsbildene var til glede og nytte. Ved å se realistiske bilder av fødselen, ble selve fødselen mindre «farlig». Bildene viser mye følelser hos foreldre og fødselshjelpere. De viser gleden og gir trygghet.

Bilder og bok

Eva Rose hadde utstilling i Oslo Rådhus i 2014. Den var svært godt besøkt. Og Bærum sykehus fikk bilder på veggen i fire år. Så ble det bok i 2017. Sammen med Trine Dahlman som sto for teksten, så kom boka «Fødsel».

Etter gode tilbakemeldinger på bilder og bok, bestemte Eva Rose seg for å spre mer kunnskap om svangerskap og fødsel til hele nasjonen. Sammen med Elite foto ville hun donere bilder til utvalgte fødeavdelinger og helsestasjoner over hele Norge. Hun gikk ut med tilbudet og fikk enorm respons med 70 henvendelser. En av disse var altså fra Rindal.

- De som leser seg opp på forhånd og skaffer seg kunnskap om fødsel, forberedelse, forløp og tiden etterpå, blir roligere og tryggere. For å føde barn er ingen sykdom. Kroppen må få fungere. Den er skapt for å føde barn, sier hun.

Virkeligheten i dag er at mange har stor angst for å føde. Holdninger som at å føde verre enn verst, må motarbeides. Eva Rose mener at holdninger kan endres ved mer kjennskap til forløpet. Og bildene er et av hjelpemidlene.

Kvinner bør også opplyses om alternative måter å føde på. Å føde i vann er tilbud flere steder. Hjemmefødsler er mulig der jordmor er tilgjengelig og avstanden til sykehus ikke er for stor. Keisersnitt er ikke et alternativ, det skal brukes bare når tilstanden tilsier det.

Bobil Norge rundt

Denne mandagen gikk turen videre til Orkdal, Melhus og Selbu. Slik skulle da Eva Rose og hennes medhjelper kjøre hele Norge helt nord til Kirkenes.

- Vi vil være på veien fram til midten av juni, sa de.

I tida framover vil nok Sanitetsforeningene få tilbud om foredrag i tillegg til bilder og bøker. Og Eva Rose vil dra hele verden rundt etter hvert. Hun har en visjon om at flere skal få kunnskap fra Norge «som er verdens beste land å føde i».

Glede i Rindal og Surnadal over gaven

De samme utfordringene som Eva Rose fokuserer på, merkes av jordmødrene her i distriktet. Fødselsangst på forhånd og depresjoner i ettertid er ikke ukjent. Da er det viktig med god oppfølging både før og etter fødselen. Nå når liggetiden på sykehus stadig kuttes ned, blir den lokale beredskapen viktig. Rindal har i snitt 20 fødsler i året. I Surnadal er tallet ca. 50.

Både Surnadal og Rindal gleder seg over bildene. Og boka ble kjøpt inn til begge helsestasjonene. Med den på bordet og bildene på veggen, får alle besøkende gode hint om gleden ved fødsel og å bli foreldre. Pleie og omsorgsleder Grete Ranes Heggem deltok på møtet med Eva Rose. Også hun var glad og takknemlig for gaven.