Mye smålaks i Surna, Driva og Eira bærer bud om bedre tider for laksefiskerne.

Elvefisket er over for i år, og for Surnas del har det vært en bra sesong for smålaks, men heller dårlig når det gjelder storlaks. Leder Georg Solem i Surnadal elveeigarlag har ikke den endelige oversikten verken over antall kilo eller antall laks som er tatt, men han mener de kommer ut med rundt 2500 kilo, noe som er omtrent det samme som i fjor.

Spesiell sommer

– Det har vært en spesiell klimatisk sesong i Midt-Norge med svært lite regn og lite snø i fjellet. Det har resultert i ei rolig elv. Starten var treig og elva har båret preg av den nedbørsfattige sommeren gjennom hele sesongen. Storlaksen har ventet i det lengste med å gå opp, men vi venter at det går opp mye storlaks nå framover.

– Det har vært spesielt mye smålaks i elva i sommer?

– Ja, det har vært rikelig. Faktisk det beste smålaksåret på ti år. Totalt sett er vi nok oppe i et normalår når det gjelder antall laks, men vi har likevel hatt et dårlig år i antall kilo.

– Mye smålaks gir en flott opplevelse for fiskerne?

– Ja, men den gode opplevelsen får man først når vannføringa er god. Vi har hatt ei tam og stille elv hele sommeren. Mye smålaks gir grunn til å håpe at den kommer igjen som mellom- og storlaks om et år eller to.

Solem sier fiskerne har tatt forvaltningen på alvor. 55 prosent av laksen er satt ut igjen. All holaks har vært gjenutsatt siden 25. juni.

Litt mindre i Driva

Leder Ole Kristian Løvik i Sunndal Jeger og Fiskerforening kan også fortelle om mye smålaks i Driva.

– Det er veldig positivt. Vi håper de kommer igjen som mellomlaks til neste år. Det har også vært spesielt mye blanksild på størrelse 25 til 30 centimeter. Har aldri sett så mye av den sorten på tjue år.

– Hva mye fisk ble det tatt i Driva i år?

– Et sted mellom 2500 og 3000 kilo. Det er litt mindre enn i fjor.

God sesong i Eira

Leder Torvald Jørstad i Eira Elveeigarlag sier både han og gjestene ved Engelskhuset er bra fornøyd med årets sesong.

–Vi har tatt 140 laks ved Engelskhuset, og det er trolig tatt minst like mye ved Siramoen. Dette er laks opp til 11–12 kilo. I kilo er fangsten omtrent som i fjor. Vi kom litt seint i gang, men fisket tok seg godt opp utover i juli og august. Vi merket nedgang i vannføringen da Mardalsfossen stengte 20. august, men da kom det en del regn som kompenserte.

Jørstad sier det er tatt mye mer villfisk i år enn tidligere år. Også i Eira er all hunnfisk satt ut siden midten av juli.

Eira elveeigarlag har med forbehold om fylkesmannens godkjennelse i samarbeid med settefiskanlegget fått i oppdrag å drive videre fiske utover i sesongen for å sjekke om det går mye oppdrettsfisk i elva.