Fredag ble Oppdølsstrandtunnelen åpnet og tatt i bruk. Samme kveld kjørte siste bil gjennom stranda, og vegen ble stengt med bom. Nå skal vegstrekningen fra kaiområdet på Sunndalsøra til boligområdet ved Horrvika tilbakeføres til grunneierne – slik politikerne i økonomi- og planutvalget bestemte i januar i år.

Holdningen var klar: Kommunen ønsker ikke å overta ansvaret for vegen. I samme møte ble det etter et fellesforslag fra AP, SV og Sp vedtatt at det ikke skal legges hindringer i vegen for at folk skal kunne ferdes på eget ansvar i området – utover stenging med bom.

Ta ansvaret?

Høyre-politiker Per Atle Hansen var en av de drøyt tusen personene som var med på tunnelfesten fredag. Etter den offisielle åpningen med snorklipping og taler inne i tunnelen, fortsatte markeringen utendørs – utenfor tverrslaget i Sandvika.

– Det var jo fantastisk fint. Det er nesten som et amfi der ute, som fungerte godt, sjøl om det var over tusen personer som var samlet der, sier Hansen.

Sjøl satte han seg på sykkelen og tråkket de to og en halv kilometrene til og fra arrangementet, i likhet med en god del andre. Nå tar han til orde for at vegen fra kaia på Sunndalsøra til Sandvika skal holdes åpen for gående og syklende  – i alle fall på sommerstid. Hansen ser for seg at vegen kan være åpen for eksempel fra mai til september. Han mener kommunen kan påta seg ansvaret for vegstrekningen – med den forutsetning at Statens vegvesen lar fangnettene oppe i fjellsida stå. Hansen ønsker også fortsatt belysning i Fonnafonntunnelen, slik at den kan brukes.

– Jeg kommer til å ta opp dette i kommunestyremøtet 3. september, enten som en interpellasjon eller som et spørsmål direkte til ordføreren i spørretimen, sier han.

Mange er engasjert

Også Sunndal Frp stiller i en interpellasjon spørsmål om gang- og sykkelsti til Sandvika i møtet. Stig Rune Andreassen mener gammelvegen utenfor Fonnafonntunnelen må ryddes, slik at den kan tas i bruk av gående og syklende. Han sammenligner med vegen over Viklandet, som fortsatt er åpen for gående og syklende.

«Stien skal ikke brøytes. År om annet kan det bli nødvendig om våren å fjerne snøras i Fonndalen og stein som har kommet ned», heter det i interpellasjonen.

– Jeg er også åpen for å ta i bruk Fonnafonntunnelen, sier Andreassen. Han understreker:

– Det er veldig mange som har tatt kontakt med meg og sagt at de veldig gjerne vil ha åpen veg til Sandvika. Det er helt tydelig at det vil bli et savn dersom Sandvika ikke blir tilgjengelig – unntatt via sjøvegen.

Andreassen viser til at det er flere naust på strekningen fra Sunndalsøra til Sandvika. Det er også mange som ferdes i fjellet i Sandvikdalen.

Han understreker:

– Jeg er fullt klar over at vegvesenet regner strekningen som Midt-Norges farligste, men folk må sjøl få velge om de vil ferdes der – på samme måte som når de legger ut på fjellturer som også er forbundet med noe risiko.