Drømmesommeren skaper store problemer på ruta til Snota i Trollheimen, - en av Midt-Norges mest populære toppturer. Ruta krysser Snotabreen som nå er så nedsmeltet at det er blitt blåis og store bresprekker. Dette skaper store utfordringer for turgåerne.

- Slik forholdene er nå kan man ikke gå over breen uten å bruke stegjern og ha kompetanse om ferdsel på bre. Vi har hatt befaring i området for å finne et nytt og trygt rutealternativ, slik at man slipper å krysse over breen, sier Jonny Remmereit, Informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Vanligvis er det så mye snø oppe på breen at sprekker og blåis ikke kommer fram. Men de seinere årene har vi opplevd at dette har blitt en utfordring seint på sesongen, skriver TT.

- Det er derimot ikke vanlig å merke dette så tidlig som vi gjør nå, sier Remmereit.

I år har det vært en snøfattig vinter og en ekstremt varm sommer. Dette gir voldsomme kortsiktige utslag på snøsmeltingen.

- Det som bekymrer mest er at dette ikke er en utfordring som bare gjelder i år. Allerede i 2002 merket vi dette og gjorde tiltak. Men fra den gang ser vi på bilder at breen nå har krympet med mer enn 4 meter i tykkelse, sier Remmereit.

Nedsmeltingen har ført til at breen nå har delt seg i to. Dette anses å være et resultat av at klimaet generelt har blitt varmere og at årets rekordvarme sommer har forsterket denne effekten.