To brudd i bekkenet og i ryggen, ribbeinsbrudd og brudd i en ankel og et kne. - Min egen feil, sier eidsvågingen Bjørn Olav Hole.

Det var den første dagen under årets jazzfestival i Molde ulykka skjedde. Bjørn Olav Hole har vært medlem av Føniks Fallskjermklubb i mange år, og klubben har tradisjon for å ha hoppere i lufta hver dag under jazzfestivalen.

Bjørn Olav er blant de rutinerte hopperne i klubben med sine vel 1000 hopp. De aller fleste fra fly, men også noen fra fjell. Han startet karrieren i militæret i 1991. For en del år siden basehoppet både fra Karlskråtind i Rauma, i Eikesdal og i Litjdalen i Sunndal.

– Feilberegnet

Det var fem hoppere som tok plass i klubbens eget Cessnafly på ettermiddagen, mandag 14. juli. Forholdene var fine, og hopperne så fram til å suse mot bakken i fritt fall fra 10500 fot i rundt 40 sekund før de skulle utløse skjermen.

Bjørn Olav sier alt forløp som normalt helt til like før landing.

– Vi som har hoppet mye bruker en noe mindre skjerm enn det nybegynnerne bruker. Vi har stor fart når vi nærmer oss bakken, og jeg feilberegnet avstanden til bakken da jeg tok svingen som vi bruker å gjøre før landing. Det førte til at jeg subbet ned i bakken i stor fart, før jeg gjorde et par tre saltoer og ble liggende. Kjente at jeg hadde følelse i kroppen, men forsto raskt at noe var galt. Det er alltid folk på bakken når vi hopper, og de kom springende bort til meg. Ambulansen var ganske raskt på plass og jeg ble kjørt til sjukehuset i Molde. Der tok de røntgen og CT og konstaterte at jeg blant annet hadde pådratt meg brudd i bekkenet på begge sidene. Da ble det tur til St. Olavs i helikopter der jeg ble operert.

– Dette kunne gått langt verre?

– Jeg liker ikke å se det slik. Ulykka burde aldri ha skjedd. Jeg gjorde en feilberegning og burde ikke ha gjort det.

I rask bedring

Fem uker etter ulykka er Bjørn Olav i rask bedring. Til uka får han muligens lov til å prøve seg på krykker. Så langt har han forflyttet seg fra senga til rullestolen og til godstolen i stua.

– Jeg vil gjerne takke alle som har hjulpet meg etter ulykka. Kona mi, Heidi,  tok seg fri de første dagene etter at jeg kom heim fra sjukehuset. Jeg hadde rett og slett ikke klart meg alene.

Kona var for øvrig til stede ulykkesdagen, Hun så Bjørn Olav i lufta, men ikke selve landingen.

Langvarig sjukemeldt

Bjørn Olav Hole håper å være tilbake i lett arbeid før jul, men tror ikke han er tilbake i jobben som røykdykker og som medlem av beredskapsgruppa på Ormen Lange før på nyåret.

– Nå er det over og ut med fallskjermhopping?

– Det er det for tidlig å si noe sikkert om. Nå er det slik at jeg har opplevd det meste som er å oppleve som fallskjermhopper. Har hoppet mye både utenlands og her heime.

– En hobby det er vanskelig å slutte med?

– Det sosiale miljøet er veldig godt. Det er heller ikke farlig å hoppe i fallskjerm. Det er noe alle som har lyst burde prøve. Frihetsfølelsen og adrenalinkikket er stort. Vi får se hva det blir til framover.