– Jeg var nok klar over at det ville bli en viss oppmerksomhet rundt ei bok med tema en fotballklubb som så mange har et forhold til, og der så mange snakker åpent ut om hva som har skjedd med Rosenborg Ballklub i tida etter at Nils Arne Eggen gikk av som trener, sier Birger Løfaldli.

Utover på 90-tallet var Rosenborg det store laget i Norge og satte blant annet rekord i antall seriemesterskap på rad.

De gjorde eventyrlig suksess i Champions League ved å slå flere av storlagene ute i Europa. Dette gjorde også sitt for økonomien i klubben.

Etter at Eggen sa takk for seg i 2002 ble kontinuitet erstattet av trenerbytter og den åpenheten og folkeligheten som hadde preget Rosenborg-brakka ble erstattet av noe annet. Klubben mistet også det sportslige hegemoniet, og det er historien om hva som skjedde etter Eggen Birger Løfaldli har søkt å fortelle så usminket som mulig.

Reportasje ble bok

Birger Løfaldli er rindaling og startet sin journalistiske karriere i avisa Driva på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet.

Etter den tid har han gjort seg bemerket som sportsjournalist i Adresseavisen.

Og ideen til bok om RBK ble unnfanget gjennom jobben.

– Jeg har lenge kunnet tenke meg å skrive bok om RBK. For tre år siden laget jeg en reportasjeserie for Adresseavisen om laget gjennom de 10 siste åra. Da kom jeg fram til at dette kunne fungere som grunnlag for en veldig bra bok.

For to år siden begynte han researcharbeidet med å intervjue folk. Han har snakket med 30–40 personer tilknyttet klubben.

– Boka blir bedre jo flere som uttaler seg, noe som bidrar til å fortelle historien så balansert som mulig, sier han.

Ble tatt feil valg

– Fant du årsaka til hvorfor det gikk som det gikk med Rosenborg?

– Nå finnes det vel ingen enkeltstående årsak til hvorfor Rosenborg mistet sin posisjon. Det har kommet som resultat av en lang rekke årsaker og mange valg som er tatt. Det viser seg nok i ettertid at noen av disse valgene var feil, konstaterer Løfaldli.

Han opplever at boka skaper debatt, noe som var et mål i seg sjøl, og som han er svært fornøyd med.

– Alle har jo en mening om hva som er galt med Rosenborg. Håpet var da også at boka kunne danne grunnlaget for en mer faktabasert debatt, sier han.

Og om klubben kunne bruke boka i arbeidet med å jobbe seg opp på godt gammelt nivå, ville det vært noe av en ønskedrøm.

Boka utgis på Kagge Forlag.