Husby og hans tidligere kompanjong i Hydroplan, Endre Sæther, fikk begge godt over 30 millioner kroner inn på konto da de solgte kraftutbyggingsselskapet Hydroplan til Clements Kraft AS i 2013. Det viser fjorårsregnskapet for selskapene de to driver. Per Steinar Husby er i dag daglig leder i selskapet PSaktiv, som tilbyr bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning. I 2012 kom selskapet ut med et årsresultat på 176.000 kroner. I fjor var resultatet på 31,3 millioner kroner. Husby bekrefter at pengene kommer fra salget av Hydroplan.

Endre Sæther driver ifølge den offisielle foretaksinformasjonen med «investeringsselskaper og liknende lukket for allmennheten» gjennom selskapet Waterhammer AS. I 2012 kom selskapet ut med et minusresultat på 32.000 kroner. I fjor var resultatet før skatt på pene 33,5 millioner kroner.

Bygger småkraftverk

De to gründerne startet utbyggingsselskapet Hydroplan i 2004 og rakk å stå for utbygging av fem småkraftverk i regionen før de bestemte seg for å selge til solide Clements Kraft som er heleid av Opplysningsvesenets fond. Fondet eier kirkelige bygg og prestegarder over hele landet.

– Utgangspunktet for Hydroplan var det kraftutbyggingspotensial vi så i flere lokale vassdrag. Vi inngikk avtaler med grunneiere på Nordmøre og i Romsdal og i Sør-Trøndelag. Forretningsideen var å bygge ut småkraftverk i samarbeid med grunneierne. Hydroplan tok hånd om finansiering, prosjekt og byggeledelse. Utbyggingene gir inntekter til grunneierne som deleiere og som innehavere av fallrettighetene. Jeg er glad for at Clements Kraft ser ut til å følge opp vårt arbeid på en god måte og at de ser for seg å styrke virksomheten her lokalt.

– Tøffere tider

Husby sier dette om bakgrunnen for salget av Hydroplan:

– Tidene i bransjen er blitt tøffere. Det er spådd en viss usikkerhet i kraftmarkedet de nærmeste åra. Vi så at de prosjektene vi var kommet i gang med – men ikke hadde realisert, ville kreve en langt høgere egenkapitaldekning enn det vi var i stand til å skaffe. Vi hadde uansett vært nødt til å hente inn penger som ville ha vannet ut vår eierandel i selskapet.

– Var det en vanskelig avgjørelse å bestemme seg for å selge?

– Vi fant en løsning vi tror grunneierne vil være fornøyd med også på sikt. Du kan si det slik at for oss var det viktig å finne en løsning som gjør at vi i framtida tør å kjøre til Eidsvåg eller Surnadal på fest, smiler Husby.

I tillegg til Heina Kraftverk i Høvika i Nesset, sto Hydroplan for utbygging av småkraftverk på Nordvik og Bele i Surnadal, Gyl på Tingvoll og Rodal i Halsa.

Nye investeringer

Husby har de siste par åra jobbet med å realisere småkraftutbygging i Albania. Han sier det fortsatt er usikkerhet rundt dette prosjektet.

– Hvordan skal de over tretti millionene du fikk for din andel i Hydroplan brukes?

- Vi har lagt ned mye arbeid og penger i selskapet, og med unntak av ett år har vi ikke tatt oss ut full lønn for jobben vi gjorde. Noe er brukt på nye investeringer. Det er ikke slik at pengene står på konto og forrenter seg der. Jeg kjøpte 7000 dekar av Statsskog på Viklandet i fjor. For meg var dette kjøpet viktig. Da jeg startet med å investere i oppstart av nye prosjekt, kom pengene fra gardsvirksomheten og det er derfor godt å kunne føre noe tilbake dit. Disse åra har vært svært hektiske og det er både investeringer og vedlikehold på garden vår som har vært forsømt. Prøver nå å ta etter noe av dette.

– Vi har også ei hytte ved Årsund i Tingvoll som er fra 1967. Der skal vi bygge nytt. For å si det slik; jeg er den samme karen og fortsetter å kjøpe flanellsskjortene mine på Felleskjøpet.

– Det var litt av et eventyr du og Endre Sæther skapte?

– Jeg håper flere i sunndalssamfunnet får være med på en slik reise. Det er en stor tilfredsstillelse å få være med på å skape noe i lokalsamfunnet. Jeg håper vår historie kan være motiverende for andre gründere og medvirke til å skape et større miljø for nyskaping i Sunndal.