Mandag morgen ble de reisende fra Drivas distrikt guidet gjennom byen av dyktige Ulla. Viktige hus og kirker, fine strøk og havner, Sibelius og Kekkonen – hun kunne det meste om Finland og Helsingfors.

- Jeg må ta et bilde. Det får ikke hjelpe at det regner. Dette opplever vi bare en gang, var det ei i bussen som sa da vi stoppet ved Sibelius-monumentet.

Seks hundre rører i rustfritt stål utgjør monumentet som ble avduket i 1967. Da ble det et rabalder i den finske pressen. Hva har orgelpiper med Sibelius å gjøre, ble det spurt. Vel, forklaringen ble etter hvert at monumentet illustrerer en granskog. Kunst kan tolkes fritt, sier vi. Mektig er det i alle fall. Bare så synd at det striregnet akkurat da vi stoppet der.

Tirsdag dro Drivaturen med båt til Borgå. Over tre timers tur fra Helsingfors. J.L Runeberg tok oss gjennom den finske skjærgården og brakte følget på femti trygt i land i den idylliske byen Borgå. Der ventet guider, som på en kjempefin måte gjorde oss kjent med den fine byen. Smale gater og gamle trehus, antikvitetshandlere og små kafeer. Det går an å trives i Borgå. Og stikk i strid med alle værmeldinger; det ble en aldeles strålende værdag med mye sol og bare en sval bris ute på sjøen.

Onsdag er det Ittala som venter på det reisende på Drivaturen. Det komme vi tilbake til i morgen. Når turen er over og vi igjen er om bord på den flotte båten Siljan Symphony.

Ole Magne Ansnes.