Bolystprosjektet inngår som en del av det strategiske samarbeidet om næringsutvikling som Sunndal og Surnadal kjørte i gang i fjor. Prosjektet fikk da 1,5 millioner kroner statlige kroner til å videreutvikle arbeidet. Kommunene bidrar med en like stor andel gjennom å ha hver sin person som pådriver for prosjektet. Sigrun Rødset i Sunndal og Anne Saltrø Polden i Surnadal står på både hver for seg og sammen i arbeidet med å skape økt bolyst for nye og heimvendte innbyggere i de to kommunene.

– Vi har blant annet opprettet en tilskuddsordning der lag og organisasjoner kan søke om støtte til små og store integreringstiltak, opplyser Sigrun Rødset.

l disse dager er bolystprosjektet i oppstartsfasen av et spennende samarbeid med frivilligheten i begge kommunene.

Tirsdag 9. september i kantina på ungdomsskolen i Surnadal og onsdag 10. september i Sunndal kulturhus er tillitsvalgte i lag og foreninger samt andre ildsjeler i lokalsamfunnet invitert til «påfyllkveld».

– Vi har engasjert HC Medlien, mannen bak Lucky Næroset som inspirator under påfyllkveldene. Vi håper alle interesserte vil bruke kvelden på dette. De får garantert en flott opplevelse, sier Anne Saltrø Polden.

Polden og Rødset sier mange kommuner er flinke på rekruttering men ikke fullt så gode når det gjelder vertskap.

– Apparatet til å ta i mot folk er ikke godt nok. Vi ønsker at lokale lag og organisasjoner skal bidra i dette arbeidet. Det blir uansett en vinn vinn situasjon ut av dette. Innflytterne kan bidra i lokalsamfunnet på ulike måter. For eksempel i idrettslag eller på andre områder. Samfunnet er mer i bevegelse enn det var tidligere. Folk flytter til og flytter ut. Sjøl om vi gjerne ser at folk blir i kommunen må vi akseptere at folk også flytter ut igjen. Det kan ikke være slik at folk som for eksempel flytter heim etter mange år ute, skal være i heimkommunen på livstid. Det må vær akseptabelt at de flytter på seg igjen om de ønsker det.

Bolystprodsjektet skal bidra med å forenkle tilflyttingsprosessen. Alle innflyttere får en velkomsthilsen i posten med opplsyninger om muligheter lokalsamfunnent. I prosjektet ligger også tilbud om språkundervisning og hjelp til å øke kontaktflaten mot lokalsamfunnet.

Sunndalordfører Ståle Refstie leder styringsgruppa for det strategiske næringssamarbeidet mellom de to kommunene og er slik en viktig medspiller også for Bolystprosjektet.

– Vi har en fantastisk frivillighet både i Sunndal og i Surnadal. Det er viktig å bruke ildsjeler og nettverk for å bidra til økt bolyst.