Fem år etter friskmelding er lakseparasitten Gyrodactylus salaris igjen påvist i Ranavassdraget i Nordland. Nyheten slår ned som en bombe hos fylkesmann, mattilsyn og miljødirektorat.

Alle trodde den omfattende rotenonbehandlingen vassdraget var gjennom, Norges største rotenonprosjekt, gjorde susen, men denne gang ei. Foreløpig vet man ikke hvorfor parasitten er kommet tilbake, melder NRK Nordland.

Nyheten kan være et dårlig varsel for den planlagte rotenonbehandlingen av Driva. Og vil trolig få debatten for og imot rotenonbehandling til å bluse opp på nytt.

I snart 40 år har en liten parasitt plaget livet av laksestammer i 48 norske vassdrag. Den dødelige ferskvannsparasitten regnes for å være en av de største truslene mot den nordatlantiske villaksen.

Laksen som blir angrepet blir spist levende. Noen få parasitter formerer seg til flere tusen i løpet av kort tid og lakseungene dør langsomt.

Parasitten utryddes ved at plantegiften Rotenon spres i vannet i hele vassdrag. Rotenon dreper både parasitten og laksen ved at den blokkerer fiskens oksygenopptak.