I en pressemelding går det fram at Gjøra Bygdeutvikling tildels bygdeutviklingsprisen 2014 i Møre og Romsdal.

Begrunnelsen for tildelingen er den betydning organisasjonen har som motivator, koordinator og pådriver i utviklingsarbeidet i bygda.

Organisasjonen selv har ikke inntekter av arbeidet men det har sikret grunnlaget for at andre virksomheter eksisterer og etablerer seg i bygda. Arbeidet har bidratt til tilflytting av yngre og en liten befolkningsvekst som bidrar til å opprettholde skole og barnehagetilbudet. Ringvirkningene av arbeidet til GBU er den vesentligste begrunnelsen til at de får prisen.

Prisen skal deles ut torsdag under åpningen av Dyregoddagene 2014 på Batnfjordsøra.

Bygdeutviklingsprisen ble etablert av Landbruks- og matdepartementet i 1997. Den er en bedrifts- og næringsutviklingspris for virksomheter eller personer som har etablert virksomheter med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Formålet med prisen er blant annet å synliggjøre gode resultater innen næringsutvikling basert på disse ressursene.

Gjøra Bygdeutvikling  (GBU) ble etablert i 1995 som en paraplyorganisasjon for alle lag og foreninger i Øverbøgda (øvre Sunndal) med formål å mobilisere, initiere og koordinere aktivitet og tiltak. Foreningen skal ikke selv drive kommersiell virksomhet men gjennom sitt arbeid bidra til eksisterende virksomheter utvikler seg og at virksomheter etablerer seg med arbeidsplasser. GBU har erfaring med konkret prosjektarbeid som har gitt resultater. Etter framtidsverksted 2007 «Gjøra – beste bygd å bo i 2020» er resultatet næringsbygget «Sunndalsporten» som sikret at bygda beholdt sin lokalbutikk og driftstoffstasjon, fikk nye lokaler til «Nasjonalparksenter», turistinformasjon og serviceanlegg for fotturister med dusj, toalett og tilgang til vaskemaskin og tørketrommel. «Sunndalsporten» tok også over butikklokalene etter COOP Orkla og disse huser treningssenter, klubblokale for motorsykkel-klubben og kontorlokaler for nyetablert maskinentreprenør.  Et resultat er også egen sommerfestival «Gjæra Gjøra», egen utviklingsplan for vinterbygda Gjøra med skileikområde og skøytebane samt at de har koordinert en formidabel dugnadsinnsats fra befolkningen i kretsen.

Et nytt framtidsverksted i 2014 med tema «Mer vekst og flere arbeidsplasser» er målsettingen 20 nye arbeidsplasser innen 2020.