Drept av gaupe. Det fastslo Statens Naturoppsyn (SNO), etter at det forrige fredag ble funnet to døde lam opp mot Blåfjellet/Saksa i området mellom Bøfjorden og Halsa.

Det var en turgåer på tur opp mot Blåfjellet som fant de to drepte lammene og varslet om funnet. Lammene lå med rundt 200 meters mellomrom, det ene kadaveret var et par dager gammelt, og det andre noe ferskere.

Eierne er Irene Røe Vaagan og familien hennes, som totalt har rundt 60 sauer og 70–80 lam på bruket. Alle disse beitet i området mellom Halsa og Bøfjorden, og opp mot Blåfjellet – eller Saksa, som fjellet også kalles. 28 av sauene har radiobjelle på seg.

– Slik kan vi gå inn på pc/nettbrett/mobil for å se hvor sauene befinner seg til enhver tid. Vi får også varsling dersom det ikke er bevegelse ved to registreringer, forteller Irene, som er leder for Blåfjellet sau og geit.

– Utrivelig

På familiegarden Røestranda bor det nå tre generasjoner, og det har vært sauer på garden siden 1800-tallet. Irene har nylig tatt over, sammen med mannen i huset, Kristen Nordvik, og hun har lyst til å fortsette med sauedrift her.

– Hver sommer går vi med sauene innover Vullumstranda som et 17. mai-tog, tre kilometer etter veg, før det bærer oppover Indreitslia og ned til Kvalnesvika. Så går de i området mellom Bøfjorden og Halsa, og opp mot Blåfjellet/Saksa gjennom sommeren, forteller hun.

Etter at lammene ble funnet fredag, ble det umiddelbart iverksatt heimhenting av resten av flokken.

– Vi turte ikke annet enn at vi hentet heim sauene våre nå i løpet av helga. Men vi har ikke funnet alle enda, forteller hun, uten at hun har eksakt oversikt over hvor mange som mangler. Litt tap er det hvert år, men det varierer hvor stort det er.

Ulendt terreng

Naturligvis synes verken Irene eller andre i familien at funnet av de døde lammene er noe særlig.

– Utrivelig! Det er fryktelig å legge ned så mye arbeid i dette, og så se at dyra ender opp som gaupemat, sier Irene.

De har hatt mistanke om rovdyr i mange år, så i sommer har de vært ute og gått i terrenget der sauene befinner seg for å ha tilsyn med dem hver eneste uke. Men området er bratt og ulendt, så man må gå seg rett på et ferskt kadaver for å finne det. Få dager etter dyra er tatt, er de helt borte. Predatorer som ørn, rev og ravn, med mer, rensker effektivt bort restene, og disse kan dessuten ta livet av lam sjøl også.

Lars Olav Lund i SNO rykket ut til Halsa, foretok de nødvendige undersøkelser og kunne fastslå at gaupa må ta skylda for disse to.

– Er i alle fall veldig fornøyd med SNO og Lund, som var veldig behjelpelig og kom på kort varsel, sier Irene.

Skadd av hund

I tillegg til Irene og familien, er det to andre også som driver med sau i dette området. Disse har også sauene sine på beite i samme område gjennom sommeren.

– De andre to har vel ikke hentet ned sauene sine enda, så jeg vet ikke om disse savner mange av dyrene sine, sier hun.

Om høsten er hele familien med på sauesankingen, sammen med flere andre frivillige på Halsanaustan.

– Og så inviterer vi alle til sauspringarfest etterpå, noe som er veldig artig. Litt artighet må man jo ha, fastslår hun.

Sjøl er hun høygravid og har termin i slutten av måneden, så det blir nok mindre springing i fjell og bratte lier en stund.

Lars Olav Lund opplyser ellers at han undersøkte et skadd lam i Bøfjorden onsdag, og at skadene her sannsynligvis er forårsaket av hund. Det skadde lammet ble funnet ved turstien opp mot Bøkleppen og måtte avlives.