Fylkesmøtet i KS i Møre og Romsdal har i dag godkjent vedtektene til oppreisningsordningen for tidligere barnevernsbarn i Møre og Romsdal.

- Nå blir det opp til kommunene å slutte seg til, og det vil Sunndal og et flertall av kommunene gjøre, sier ordfører Ståle Refstie.

- Etter mange års arbeid ser vi endelig mål. Endelig kan barn som ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt mens kommunene hadde ansvaret for omsorgen få sin fortjente unnskyldning og oppreisning, understreker han.

Sunndal har markert seg som en pådriver i arbeidet for å få en oppreisningsordning på plass i fylket.

I vedtaket i fylkesmøtet i dag presiseres det:

* Alle som med hjemmel i barnevernloven ble plassert i institusjoner, som barnehjem og spesialskoler, og som har vært utsatt for overgrep, omfattes av oppreisningsordningen.

* Oppreisningsbeløpet settes til maksimalt 400.000 kroner.

* Frist for å søke på ordningen er to år.

* En nemnd eller sekretariat skal ha fullmakt til å vurdere eventuelle grensetilfeller, når det foreligger svært gode grunner for det.

KS Møre og Romsdal mener at både fylkeskommune og kommuner har hatt ansvar i perioden fra 1. januar 1980 til 1. januar 1993 og bør dele oppreisningsbeløpet med halvparten på hver for denne perioden. Det var fylkeskommunen som hadde ansvaret for at barnevernsinstitusjonen ble satt i stand til å drive forsvarlig og at den enkelte beboer fikk forsvarlig omsorg under oppholdet, mens kommunene hadde selve plasseringsansvaret.

KS i fylket ber fylkesmannen om å ta kostnaden med å administrere ordninga.